Bij het afsluiten van een autoverzekering sta je voor veel verschillende keuzes. Hier vind je informatie en tips over de verschillende mogelijkheden, want welke autoverzekering zijn nu verplicht en welke niet?

Autoverzekeringen afsluiten, welke zijn verplicht?

Wie een rijbewijs heeft gehaald, een andere auto aanschaft, of wil overstappen van autoverzekering zal zich eerst moeten oriënteren op de mogelijkheden en de bijbehorende prijzen.

Een autoverzekering is noodzakelijk

Het is niet toegestaan zonder auto verzekering de weg op te gaan. Logisch uiteraard; je moet er niet aan denken wat er allemaal mis kan gaan en gelukkig gaat het meestal ook niet mis. Maar het kan iedereen overkomen, je schuurt met de auto tegen een boom of paaltje, of door een onhandige stuurbeweging raak je net een andere weggebruiker. Met een autoverzekering is in ieder geval de schade die je aan anderen aanbrengt verzekerd, en in sommige gevallen ook die van jezelf. Zonder zo’n verzekering ben je misschien je hele leven bezig met de schade aan anderen te vergoeden. Maar welke autoverzekeringen zijn nu precies verplicht en welke zijn alleen slechts verstandig om af te sluiten?

Basis autoverzekering WA

Er zijn verschillende autoverzekeringen, maar de basis autoverzekering WA (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen) is verplicht. Deze verzekering dekt de schade door jou toegebracht aan voertuigen van andere verkeersdeelnemers. Schade aan je eigen motorvoertuig wordt niet vergoed binnen deze verzekering. Deze basis autoverzekering is het meest geschikt voor oudere auto’s.

WA+ autoverzekering, Beperkt Casco

Een tussenoplossing is de Beperkt Casco (WA+) autoverzekering. Deze verzekering dekt eveneens de schade die je toebrengt aan andere verkeersdeelnemers, maar kent een toegevoegde waarde op de WA verzekering; in het geval van diefstal, vernieling, brandschade e.d. ben je daarvoor verzekerd. Deze verzekering dekt overigens geen schade aan de eigen auto, wanneer deze is ontstaan door een verkeersongeval.

Volledig Casco – All Risk

De duurste variant op de WA verzekering is de All Risk verzekering. Deze verzekering dekt alle schade aan motorvoertuigen die met elkaar in een schadepartij terecht zijn gekomen; ongeacht wie de veroorzaker is. Automobilisten met een nieuwe auto kunnen het beste een All Risk verzekering afsluiten; je hebt immers heel wat te verliezen als de auto total loss raakt.

No claim korting

Welke verzekering je ook kiest, er is altijd een stuk no-claim wat kwijt geraakt kan worden bij het claimen van autoschade. Als automobilist bouw je schadevrije jaren op; je krijgt steeds meer korting per jaar op je maandpremie. Dien je verkeersschade in bij de verzekeraar, dan verdwijnt die korting (grotendeels) en ga je maandelijks flink omhoog in premie. Het is dus niet altijd per se verstandig om een schadekwestie in te dienen bij de verzekeraar. Valt de schade mee en kun je deze zelf betalen, dan heeft dat vaak de voorkeur. Ook kun je jezelf verzekeren tegen no-claim terugval. Onder deze verzekering kun je een eerste schadegeval wel claimen zonder je no-claim kwijt te raken.

Overige autoverzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel verstandig

Inzittendenverzekering en rechtsbijstandverzekeringen zijn niet verplicht om af te sluiten, maar wel verstandig.