Wanneer je gaat beginnen met rijlessen voor je scooter- of autorijbewijs kan dat een spannende tijd zijn. Er komt namelijk veel op je af. Je moet opeens een voertuig besturen waar je nog maar weinig van weet en je moet luisteren naar een instructeur die jou aanwijzingen geeft. Je hebt dit natuurlijk nog nooit eerder gedaan, dus je kan vooral de eerste paar keer ervaren als heel spannend. Vaak weet je nog niet goed wat je kan verwachten. Daarbij komt ook nog een keer de scooter theorie of de auto theorie kijken. Je moet namelijk je scooter theorie of je auto theorie halen voordat je op praktijkexamen mag voor je auto of je scooter. Dit moet je doen in de periode dat je al aan het rijlessen bent. Er gaat dus veel op je afkomen, maar ook jou gaat het lukken. Misschien lijkt het nu allemaal heel veel, maar het valt echt wel mee. In dit blog leggen we je wat meer uit over je theorie-examen.

Leren

Voordat je op theorie-examen kan, moet je zelf theorie leren. Vroeger kon dat alleen maar uit de boeken, maar tegenwoordig kan dat op heel veel leuke en makkelijke manieren. Natuurlijk bestaan er nog theorieboeken en het is best wel slim om deze aan te schaffen, maar je hoeft het niet meer alleen met boeken te doen. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van video’s en oefenexamens. Deze video’s en proeftoetsen worden vaak aangeboden in een pakket samen met de boeken. De video’s zijn vaak uitgebreid en heel informatief en geven zelfs aan wanneer je verplicht een pauze moet nemen. Zo blijf je fit tijdens het leren en maak je minder fouten. Klaar met leren? Maak dan een echte proeftoets, net als bij het CBR en leer van je fouten.

theorie leren

Examen

Ready? Dan is het nu tijd om op examen te gaan. Tijdens het examen krijg je allemaal meerkeuzevragen op de computer. Je moet deze zo goed mogelijk maken en moet daarbij de theorie goed beheersen. Je examen maak je altijd bij het CBR. Vooraf kan je zelf kiezen bij welk CBR je examen wilt doen en kunt dan meteen een datum prikken. Zo weet je altijd precies waar je moet zijn en wanneer.

Faalangst

Heb je faalangst? Ook dan kan je gewoon op theorie-examen. Je kan zelfs een faalangst cursus doen. Kies je hiervoor, dan begin je vaak al vroeg in de ochtend aan deze cursus. De docenten zorgen dat je aan het einde van de dag klaar bent voor je examen. Alle onderdelen die ook in je examen komen zoals gevarenherkenning, verkeersregels en inzicht zullen hierbij aan bod komen. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met je faalangst. Ervaar je veel stress van het maken van examens en het volgen van de rijlessen? Dan kun je uiteindelijk ook een faalangst praktijkexamen volgen. Tijdens dit examen is er extra tijd om te ontspannen en zal de examinator jou gerust stellen.

Wil je ook meer weten over de geldigheid van je autotheorie? Kijk dan hier!