Je hebt de grote stap genomen om ook voor je rijbewijs te gaan. Dus binnenkort maak je ook deel uit van die grote gemeenschap die bijna dagelijks de weg op gaat. En dat is geen verrassing, de auto is tegenwoordig niet alleen maar een vervoermiddel. Maar er bestaat een hele cultus rond de auto.

Wat betekent de auto in onze moderne maatschappij?

De autosport trekt miljoenen supporters. Er wordt constant geschreven over de nieuwste modellen en nieuwe technologische snufjes. Ook in de wereld van het gamen en het iGamen is de auto een geliefkoosd thema. Neem een kijkje op ComeOn Netherlands, een online casinosite waar je verschillende voorbeelden kunt ontdekken.

De eeuwige twee kampen van de automobilisten: rijd ik met een automaat of geschakeld?

We zijn overtuigd dat beide manieren van autorijden bijna gelijkwaardig zijn, en vooral afhangen van wat je zelf van het autorijden verwacht. Wie voor automatisch kiest heeft, een stapje voor bij het halen van het rijbewijs. De leerling-chauffeur kan zich 100% op het verkeer concentreren, want hij moet niet letten op schakelen en ontkoppelen. Maar hou er wel rekening dat wanneer je gaat voor een automatisch rijbewijs, je niet zomaar handgeschakeld kunt gaan rijden. Daarvoor moet je een extra proef afleggen.

Voordelen van een automaat

Gemakkelijker te bedienen

Een automaat heeft geen koppeling en geen versnellingspook, waardoor het bedienen van de auto eenvoudiger kan zijn, vooral in druk verkeer of bij het manoeuvreren in stadsomgevingen.

Comfortabeler

Doordat een automaat soepeler schakelt, kan het rijden over het algemeen comfortabeler zijn, vooral tijdens lange ritten of in files.

Brandstofefficiëntie

Moderne automaten zijn vaak efficiënter geworden, waardoor ze vergelijkbare of zelfs betere brandstofefficiëntie kunnen hebben dan handgeschakelde auto’s.

Voordelen van een handgeschakelde auto:

Betere controle

Met een schakelauto heb je meer controle over de versnellingen en kun je het vermogen van de motor beter benutten. Vooral bij sportief rijden of bij het afdalen van hellingen geeft handgeschakeld rijden voordelen.

Lagere aanschafkosten

Over het algemeen zijn handgeschakelde auto’s goedkoper in aanschaf dan automaten. Bovendien kunnen ze minder complex zijn, wat mogelijk lagere onderhoudskosten met zich meebrengt.

Beter geschikt voor bepaalde omstandigheden

In sommige situaties, zoals bij het trekken van zware ladingen of het rijden op bergachtige terreinen, kan een handgeschakelde auto beter geschikt zijn. Vooral vanwege de mogelijkheid om de versnellingen handmatig aan te passen. Ook wanneer je zelf pech hebt kan een handgeschakelde auto gemakkelijker gesleept worden.

Heb je beslist?

Weet je het nog niet helemaal, probeer ze dan allebei uit, en bepaal welk systeem je het beste ligt. Maar vergeet niet dat je rijbewijs gehaald met een automaat je niet toelaat om handgeschakeld te gaan rijden. Het zal dus weinig zin hebben om een examen voor automaat te halen als je thuis een handgeschakelde auto hebt.