Autorijden geeft vrijheid, maar brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Je draagt niet alleen zorg voor je eigen veiligheid, maar ook die van anderen. Maar wat als je niet helemaal fit bent? Soms is het slimmer en veiliger, om even achter het stuur vandaan te blijven. In deze blog vertellen we wanneer je beter niet kunt rijden en wat de gevolgen kunnen zijn als je dat wel doet.
Wanneer mag je wettelijk niet (meer) rijden?
De wet heeft duidelijke regels over wanneer je niet mag rijden, maar sommige situaties zijn ook een grijs gebied. Hier zijn een paar voorbeelden waarin rijden gewoon écht niet meer mag:
Ouderdom en gezondheid
Vanaf je 75e ben je verplicht om elke vijf jaar een medische keuring te doen via het CBR. Die keuring bepaalt of je nog veilig de weg op kunt. Ouderen hebben vaak te maken met verminderd zicht, slechtere reflexen of andere gezondheidsproblemen zoals versleten gewrichten. Ook dementie speelt een grote rol. Mensen met een matige tot ernstige vorm van dementie mogen niet meer rijden.
Heb je twijfels over je eigen rijvaardigheid? Dan kun je zelf een keuring aanvragen bij het CBR. Zij geven een bindend oordeel.
Bij gebruik van bepaalde medicijnen
Sommige medicijnen maken je suf of verminderen je concentratie. Let op de gele sticker op de verpakking! Medicijnen zoals sterke pijnstillers, slaapmiddelen of bepaalde anti-allergiemiddelen kunnen je rijvaardigheid beïnvloeden. Check bij twijfel de website rijveiligmetmedicijnen.nl en kwaliteit 4-MPD online kopen voor veilig gebruik.
Na het drinken van alcohol
Een klassieke fout: autorijden na een paar drankjes. Voor ervaren bestuurders geldt een limiet van 0,5 promille (ongeveer twee glazen alcohol), terwijl beginnende bestuurders niet boven 0,2 promille uit mogen komen. Word je gepakt met meer alcohol in je bloed, dan kun je rekenen op een boete. Dit kan zijn een verplichte cursus of zelfs het verlies van je rijbewijs!
Wanneer kun je beter niet rijden?
Naast de situaties waarin het wettelijk verboden is, zijn er ook momenten waarop het gewoon niet slim is om achter het stuur te kruipen. Hier zijn een paar voorbeelden:
Na een operatie
Heb je een ingreep gehad? Dan ben je vaak tijdelijk niet fit genoeg om te rijden, zeker als je onder narcose bent geweest. Overleg altijd met je arts wanneer het weer veilig is om te rijden. Ga je toch rijden terwijl dat niet verantwoord is? Dan kan de verzekering weigeren om schade te vergoeden als je een ongeluk veroorzaakt.
Met een blessure
Een been in het gips? Dat is een no-go. Maar ook met een gebroken pols of een enkel die net uit het gips is, moet je voorzichtig zijn. Je moet namelijk volledig controle hebben over het stuur en de pedalen. De wet zegt hier niets specifieks over, dus je moet zelf inschatten of je veilig kunt rijden. Twijfel je? Vraag je arts om advies.
Bij oververmoeidheid of stress
Als je niet goed hebt geslapen of mentaal uitgeput bent, kun je je slechter concentreren en reageren. Een vermoeide bestuurder is bijna net zo gevaarlijk als een bestuurder onder invloed van alcohol. Het beste advies? Neem even een pauze en ga pas rijden als je weer scherp bent.
Wat gebeurt er als je toch rijdt?
Oké, je bent niet helemaal fit, maar je besluit toch te rijden. Wat zijn de risico’s?
Word je betrapt terwijl je niet geschikt bent om te rijden, dan kun je een boete krijgen. Veroorzaak je een ongeluk? Dan kun je zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.
Verzekeringsmaatschappijen zijn streng. Als blijkt dat jij een ongeluk hebt veroorzaakt terwijl je onder invloed was van medicijnen of alcohol, kunnen ze weigeren de schade te dekken. Sommige verzekeraars spreken van ‘bewuste roekeloosheid’ en dat kan je duur komen te staan.
Maak een veilige keuze!
Twijfel je of je nog kunt rijden? Stel jezelf dan deze vragen:
- Kan ik me volledig concentreren op de weg?
- Ben ik fit genoeg om snel te reageren in noodsituaties?
- Gebruik ik medicijnen of middelen die mijn rijvaardigheid beïnvloeden?
In sommige gevallen kan het verstandig zijn om advies in te winnen bij je arts of het CBR. En laten we eerlijk zijn: soms is het slimmer om gewoon even niet te rijden. Pak een taxi, bel een vriend of kies voor het OV.
En een laatste tip: wees je eigen BOB. Maak duidelijke afspraken voordat je de deur uitgaat en blijf weg van alcohol als je moet rijden.
Veiligheid gaat boven alles. Neem verantwoordelijkheid, zowel voor jezelf als voor je medeweggebruikers. Want zeg nou zelf, het is toch veel relaxter om zonder stress de weg op te gaan?