Het verkeer is onvoorspelbaar. Zeker in Nederland, dat klein is en relatief veel weggebruikers telt, kan een botsing in het verkeer zomaar gebeuren. Raak je betrokken bij een botsing, dan is dat natuurlijk om verschillende redenen erg vervelend. Gelukkig kun je jezelf in ieder geval beschermen tegen de financiële gevolgen van een botsing. In dit artikel bespreken we de verschillende verzekeringen die hiervoor ontworpen zijn.

Autoverzekering

De autoverzekering is waarschijnlijk de bekendste verzekering voor op de weg. De drie verschillende basisdekkingen zijn bij de meeste mensen inmiddels wel bekend. Met een WA-verzekering ben je alleen gedekt voor schade die je met je auto aanricht aan anderen of aan de spullen van anderen. Met beperkt casco ben je ook gedekt voor de kosten van bepaalde vormen van schade aan je eigen auto. En met volledig casco ben je zelfs gedekt voor schade aan je eigen auto die is ontstaan door een botsing waar je zelf aan schuldig was.

Naast de basisdekking kun je je autoverzekering uitbreiden met verschillende aanvullende pakketten. Denk bijvoorbeeld aan de populaire no-claimgarantie. Daarmee kun je een keer per jaar schade claimen zonder dat je premie hierdoor stijgt. Je verliest dus wel schadevrije jaren, maar zolang je niet van verzekeraar wisselt, voel je dit niet in je portemonnee.

Motorverzekering

De motorverzekering lijkt eigenlijk best wel een beetje op de verzekering voor een auto. Bij een motorverzekering heb je namelijk de keuze uit dezelfde basisdekkingen: WA, beperkt casco en volledig casco. Deze basisdekkingen kun je, net als bij de autoverzekering, uitbreiden met aanvullende pakketten. Ook bij de motorverzekering heb je de optie om je basisdekking uit te breiden met een no-claimgarantie. 

Fietsverzekering

Aangezien de fiets geen motorvoertuig is, verschilt de fietsverzekering wel aanzienlijk van de auto- en motorverzekering. Als je je fiets verzekert, dan heb je niet de keuze uit bijvoorbeeld WA of beperkt casco. Bovendien betaal je een fietsverzekering niet altijd maandelijks. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de premie voor drie jaar in een keer vooruit te betalen. We noemen dit de kortlopende variant.

Je kunt er ook voor kiezen om een doorlopende fietsverzekering af te sluiten. Dan betaal je, net als bij veel andere verzekeringen, de premie gewoon maandelijks. Meestal kun je deze verzekering na een jaar maandelijks opzeggen. Je bent net zo lang verzekerd als je betaalt voor je verzekering, in plaats van dat je verzekerd bent voor een vooraf bepaalde, vaste periode.