Je gaat binnenkort beginnen om je rijbewijs te halen. Dat is een spannende periode, want je gaat weer iets nieuws leren. Nadat je klaar bent met je rijlessen heb je als het goed is een rijbewijs. Je kan dan zelfstandig in de auto overal naartoe gaan, zonder dat je moet vragen of iemand je wil brengen. Je kijkt hier misschien al erg naar uit, maar voordat het zover is, heb je dus eerst nog lessen nodig. Hoeveel lessen heb je nodig? Dan is afhankelijk van persoon tot persoon. Er zijn wel richtlijnen die de duur van je rijopleiding weergeven. Wat staat je te wachten van eerste rijles tot rijbewijs?

Inschatting

Hoeveel lessen je nodig hebt, hangt dus helemaal van jezelf af. Volgens het CBR ligt het gemiddeld aantal rijlessen op 39 voordat je op examen gaat. Let op: dit is een gemiddelde, het kan heel goed zijn dat jij er wat langer of wat korter over doet. Wil je een goede inschatting van het aantal lessen? Dan kun je het beste een proefles nemen bij rijschool Heerlen of een andere rijschool in ons land. De instructeur kan een goede inschatting geven van het aantal lessen dat je nodig hebt. Zijn jullie daarna beiden tevreden? Dan kan je je eerste rijles gaan plannen. Dit is stap een om uiteindelijk je rijbewijs te halen.

Factoren

Om te kijken hoeveel lessen jij nodig hebt zijn meerdere factoren belangrijk om mee te nemen. Ook dit hoort nog bij stap één. Er wordt gekeken naar de snelheid waarmee je leert, oftewel leersnelheid. Je moet ook rekening houden met de theorie die je moet leren en moet halen voordat je op praktijk examen gaat. Deze factor is niet alleen belangrijk voor de theorie, maar ook voor het aantal lessen dat je nodig hebt. Als je sneller leert, heb je waarschijnlijk minder lessen nodig. Ook wordt er gekeken naar een schema om lessen te volgen. Als je meerdere lessen in één week kan plannen heb je vaker ook kans om je rijbewijs sneller te halen, doordat je vaker in de auto zit, zakt je kennis niet zo snel weg.

Lessen

Als dit allemaal bekend is, ga je door naar stap twee: de rijlessen zelf. Je gaat tijdens de rijlessen bij de rijschool in Heerlen of ergens anders in het land leren hoe je een auto moet besturen. Per week krijg je er steeds meer handelingen bij, zodat je op het einde zelfstandig kunt rijden. Bij je eerste rijles ga je alleen sturen. Je krijgt zo feeling met de auto en hoe deze op de weg ligt. Daarna ga je langzaam leren schakelen en daarna leer je hoe je moet spiegelen en hoe je goed kunt rijden. Dit doe je door op verschillende soorten wegen te rijden. Ook leer je parkeren gedurende je lessen. Naast je lessen leer je zelf voor je theorie-examen. Deze moet je namelijk halen voordat je op praktijk examen mag.

Examen

Theorie gehaald en de lessen overleefd? Dan is het tijd voor de laatste stap: examen! Je gaat voor je examen naar het CBR en stapt in de auto met een examinator. De examinator zegt waar je naartoe moet en geeft je opdrachten. Heb je dit goed gedaan? Dan haal jij je rijbewijs.