Trekgewicht auto

Weet jij over de trekgewicht van je auto? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit. 

trekgewicht auto

Op deze afbeelding is een voorbeeld te zien, ga snel verder naar onze uitleg voor meer informatie over het onderwerp.

Bekijk uitleg

Juiste trekgewicht auto leidt tot veilig weggedrag

Er is sprake van veilig weggedrag het moment de auto voldoende trekgewicht heeft op de caravan. Je kan alleen een zwaardere caravan trekken wanneer je zeer ervaren ben in het rijden met een caravan. Onderstaande informatie is belangrijk om te slagen voor het auto theorie examen, dit kan namelijk tussen de CBR theorie examen vragen voorkomen.

Het maximale trekgewicht auto is bij het rijden met een caravan zeer belangrijk. Hierbij is 1600 kg het maximaal wettelijk toegestane aanhanger gewicht. Ligt dit gewicht iets hoger dan het advies gewicht dan is het onverstandig jouw reis te hervatten met een caravan.

Welk gewicht mag mijn auto trekken

Niet alle auto’s mogen een caravan trekken. Er zijn eisen verbonden aan de combinatie die bestaat waaraan de auto en caravan moeten voldoen. Welke caravan je gaat gebruiken bepaald welke auto je zal gebruiken om deze te trekken. Door middel van het kentekenbewijs caravan kun je zien welke maximale snelheid afgelegd moet worden.

Elke trekauto moet voldoen aan een goed vermogen en de juiste stabiliteit. Welk kentekenbewijs niet in auto aanwezig is, kan voor heel wat problemen zorgen. Het hebben van het kentekenbewijs is zeer belangrijk omdat hierin je het maximaal toegestane trekgewicht terug kan vinden.

Als je het maximaal gewicht overschrijdt kan er een boete voorgeschreven worden. Het is verstandiger om altijd het geremde trekgewicht wat op je kentekenbewijs staat toe te passen. Ook voor het rijbewijs zijn er wettelijke eisen die gesteld zijn.

Met een B-rijbewijs voldoe je eigenlijk al voldoende aan de eisen om een caravan te trekken met een gewicht van 750kg. Als het gewicht van je caravan hierboven ligt, dan heeft het caravan een eigen kentekenplaat nodig. Dat wil niet zeggen dat je direct een BE- rijbewijs nodig hebt. De combinatie van de auto en caravan mag niet hoger liggen dan 3.500 kg.

Caravan trekken gewicht

Als je overweegt om een caravan te kopen is het belangrijk om te weten als je auto comfortabel is in het trekken van de auto. Een normale auto kan eigenlijk elke caravan trekken, maar de andere kant van de zaak is dat er wettelijke eisen zijn gesteld voor het trekken. De combinatie waarmee jij de weg zal opgaan is bij wet voor elke auto weer anders. Hou je je aan de gewichtsverhoudingen, zal het gemakkelijker voor je zijn om jouw uitrusting goed te beheren. Het beste van alles is om bij het trekken van de caravan een krachtige auto te hebben.

De meeste autobestuurders houden rekening met de verschillende kosten voor de aanschaf van een iets zwaardere en betere auto. Er zijn wat zaken waar je rekening mee moet houden als je wilt bepalen welke auto zal passen aan jouw caravan. Hier worden enkele van hen gelijst; het rijklaar gewicht van de auto, het maximaal trekgewicht, het maximale combinatie gewicht van de auto en ook nog de caravan en de toegestane maximum massa van jouw caravan. Fabrikanten geven een meestal een standaard toegestaan maximumgewicht voor elke caravan. De berekening hiervan geschied volgens de Nederlandse en Europese norm.

Maximaal trekgewicht auto bepalen

Over het algemeen wordt het aangeraden om een caravan te trekken die 85 procent of even meer weegt dan het rijklaar gewicht van jouw auto. Je moet dus bij het kiezen bewust zijn van welke auto je precies wilt aanschaffen. Een van de nadelen van een zware auto is dat je meer verbruikt en iets duurder betalen van de wegenbelasting.

Om je comfort in het leven op de eerste plaats te zetten is het overwegen van elke stap zeer belangrijk. Zo ook bij aanschaf van spullen waar je een tijdje meegaat. Je houden aan het aanbevolen gewichtscombinatie is in zo een stand het beste wat je kan doen als je al een caravan hebt of nog moet aanschaffen.

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2023

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.