Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Trekgewicht auto

Wanneer je een auto hebt, kan het aantrekkelijk zijn om een aanhanger te trekken. Denk bijvoorbeeld aan een caravan voor als je op vakantie gaat, of een aanhanger om bepaalde dingen te vervoeren. In deze is de trekkracht van je auto en het gewicht van de aanhanger van belang. Je lees hier waar je op de hoogte van moet zijn als jij een bepaalde aanhanger wilt gaan trekken.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Juiste trekgewicht auto leidt tot veilig weggedrag

Er is sprake van veilig weggedrag op het moment dat de auto voldoende trekgewicht heeft op de caravan. Je kan alleen een zwaardere caravan trekken wanneer je zeer ervaren bent in het rijden met een caravan. Onderstaande informatie is belangrijk om te slagen voor het auto theorie examen, dit kan namelijk tussen de CBR theorie examen vragen voorkomen.

Het maximale trekgewicht voor een auto is bij het rijden met een caravan zeer belangrijk om te weten. Je remweg komt namelijk ook hoger te liggen. Hiervoor is 1600 kg het maximaal wettelijk toegestane aanhangergewicht. Ligt dit gewicht iets hoger dan het adviesgewicht, dan is het onverstandig jouw reis te hervatten met een caravan.

Welk gewicht mag mijn auto trekken

Niet alle auto’s mogen een caravan trekken. Er zijn eisen verbonden aan de combinatie die bestaat waaraan de auto en de caravan moeten voldoen. Welke caravan je gaat gebruiken bepaalt welke auto je zal gebruiken om deze te trekken. Door middel van het kentekenbewijs op de caravan kun je zien welke maximale snelheid afgelegd moet worden.

Elke trekauto moet voldoen aan voldoende vermogen en de juiste stabiliteit. Als het kentekenbewijs niet in de auto aanwezig is, kan het voor heel wat problemen zorgen. Het hebben van het kentekenbewijs is zeer belangrijk omdat hierin je het maximaal toegestane trekgewicht terug kan vinden.

Als je het maximale gewicht overschrijdt, kan er een boete voorgeschreven worden. Het is verstandiger om altijd het geremde trekgewicht dat op je kentekenbewijs staat toe te passen. Ook voor het rijbewijs zijn er wettelijke eisen gesteld.

Met een B-rijbewijs voldoe je aan de eisen om een caravan te trekken met een gewicht van 750kg. Als het gewicht van je caravan hierboven ligt, dan heeft de caravan een eigen kentekenplaat nodig. Dat wil niet zeggen dat je direct een BE- rijbewijs nodig hebt.
Hoeveel mag mijn auto trekken? De combinatie van de auto en de caravan mag niet hoger liggen dan 3.500 kg. Hoeveel weegt een auto? Dat is uiteraard per auto verschillend. Je vindt dit terug in het informatieboekje over je persoonlijke auto.

Caravan trekken gewicht

Als je overweegt om een caravan te kopen is het belangrijk om te weten of je auto geschikt is in het trekken van de caravan. Een normale auto kan eigenlijk elke caravan trekken, maar de andere kant van de zaak is dat er wettelijke eisen zijn gesteld voor het trekken. De combinatie waarmee jij de weg zal opgaan is bij wet voor elke auto weer anders. Hou je je aan de gewichtsverhoudingen, zal het gemakkelijker voor je zijn om jouw uitrusting goed te beheren. Het gunstigste geval is om bij het trekken van de caravan een krachtige auto te hebben.

De meeste autobestuurders houden rekening met de verschillende kosten voor de aanschaf van een iets zwaardere en betere auto. Er zijn wat zaken waar je rekening mee moet houden als je wilt bepalen welke auto zal passen aan jouw caravan. Hier worden enkele van hen gelijst:

  • Het rijklaar gewicht van de auto
  • Het maximaal trekgewicht
  • De maximale combinatie gewicht van de auto en de caravan en de toegestane maximum massa van jouw caravan.

Fabrikanten geven meestal een standaard toegestaan maximumgewicht voor elke caravan. De berekening hiervan geschiedt volgens de Nederlandse en Europese norm.

Maximaal trekgewicht auto bepalen

Over het algemeen wordt het aangeraden om een caravan te trekken die 85 procent van het rijklaar gewicht van jouw auto bedraagt. Je moet dus bij het kiezen bewust zijn van welke auto je precies wilt aanschaffen. Een van de nadelen van een zware auto is dat je meer verbruikt en meer betaalt van de wegenbelasting.

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.