Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Symbolen auto

Veel bestuurders rijden al jarenlang auto, maar weten niet wat elk symbooltje betekent dat op het dashboard te vinden is. Sommige symbolen op het dashboard zijn echter erg belangrijk om te kennen aangezien ze cruciale informatie kunnen aangeven. Anderen zijn minder voornaam, maar toch is het handig om te weten wat voor functionaliteiten je auto allemaal heeft, zodat je er het meeste uit kunt halen. Leer de auto symbolen betekenis hieronder.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Waarschuwingslampjes auto

Elk lampje dat op je dashboard te vinden is staat voor een waarschuwing of vraagt om je attentie voor informatie over je auto. Om te weten wat de informatie betekent is het goed te weten wat deze lampjes betekenen. Nu de autotechnologie zich steeds verder ontwikkeld en nog meer functies toevoegt aan de auto’s, kan er over veel functionaliteiten informatie aangetoond worden. Om te slagen voor je auto theorie examen moet je de betekenissen weten van een aantal van deze symbolen. Let hier ook goed op tijdens je rijlessen.

Om het verschil beter uit te drukken, hebben autofabrieken verschillende kleuren aan de waarschuwingslampjes gegeven. Elke kleur heeft een eigen betekenis. Zie je een witte kleur, dan gaat het om een aanwijzing of aanbeveling. Zie je een groene kleur dan werkt het systeem naar behoren. Geel en oranje geven aan dat je de auto zo snel mogelijk moet laten nakijken. Rood staat voor direct actie ondernemen. Welk licht je voert, wordt ook aangegeven. Blauw is wanneer je grootlicht aanstaat. De meeste symbolen zijn universeel, maar bepaalde waarschuwingslampjes zijn merkgebonden. Deze komen dan ook niet voor in het theorie examen, maar daar kun je de betekenis van leren in de handleiding die je bij de auto krijgt.

Dashboard lampjes betekenis

Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de automobilisten de betekenis van de waarschuwingslampjes niet kennen. 25% rijdt in de meeste gevallen gewoon door met de lampjes aan. Dit kan catastrofale gevolgen hebben voor je auto, jezelf en andere weggebruikers. Het doorrijden kan bovendien leiden tot veel hogere kosten voor je auto.

Bij het starten van je auto branden de dashboardlampjes direct. Dit is ter controle om direct te kunnen zien of alles van je auto in orde is. Als bepaalde lampjes niet meer werken, is het tijd om actie te ondernemen. Laat je auto zo snel mogelijk nakijken. Elke keer als er iets aan de hand is met jouw auto, is het belangrijk dat dit wordt aangegeven door middel van die lampjes. Hier enkele auto symbolen die standaard in elke auto te vinden zijn:

  1. Storing in het remsysteem
  2. Accu storing
  3. Motoroliedruk
  4. Koelvloeistof
  5. Airbag
  6. Motor management
  7. ESC/ ASR- waarschuwingslampje
  8. Bandenspanning
  9. ABS
  10. Stuurbekrachtiging

Lampjes dasboard

Mocht je bij het branden van de oranje auto lampjes doorrijden, is het mogelijk dat jou eigen veiligheid en van anderen in gevaar komt. Zo kan het onder andere zijn dat het stuur op lok komt te staan, de remmen het begeven of dat er een probleem is met de olie. Je moet onthouden dat bij doorrijden met veel te weinig olie, het kan betekenen dat de motor onherstelbaar wordt beschadigd.

Risico’s voor jou als persoon, anderen en voor je auto kun je voorkomen door simpelweg de autosymbolen op het dashboard te volgen. Weet je echt niet wat de lampjes betekenen, dan kun je snel in de handleiding kijken. Het is dus handig om deze altijd ergens in de auto te hebben liggen. Door het doornemen van de handleiding bespaar je veel hoge kosten. Het zal slechts enkele minuten van je nemen om even aan de kant te parkeren en zo voorkom je gevolgen die niet te overzien zijn.

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Scooter theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Auto theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Motor theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.