Bereid je voor op je theorie examen met

Symbolen auto

Hoeveel weet jij al over symbolen auto? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit.

symbolen auto

Op deze afbeelding is een voorbeeld te zien, ga snel verder naar onze uitleg voor meer informatie over het onderwerp.

Bekijk uitleg

Auto symbolen vertragen het gevaar

Elke lampje dat op je dashboard is een waarschuwing of vraagt om jou attentie voor wat auto informatie. En om te weten wat het probleem of informatie betekent is het goed te weten wat deze lampjes betekenen. Nu de autotechnologie zich verder ontwikkeld en nog meer functie toevoegt aan de auto’s bestaat er juist een kans dat iets mis gaat. Je autodashboard kan heel veel pictogrammen hebben. Zodra er eentje aangaat is het goed te weten en te begrijpen wat je auto jou probeert te zeggen. Om te slagen voor je auto theorie examen moet je de betekenissen weten van deze symbolen.

Om het verschil beter voor jou uit te drukken hebben autofabrieken verschillende kleuren aan de waarschuwingslampjes gegeven. Elke kleur heeft een eigen betekenis. Deze kleuren geven duidelijk aan wat er mis is of kapot is aan jouw auto. Zie je een witte kleur dan gaat het om een aanwijzing of aanbeveling. Zie je een groene kleur dan werkt het systeem naar behoren. Opmerkelijk is dat de meeste symbolen universeel zijn, maar bepaalde van die waarschuwingslampjes zijn merk gebonden.

Betekenissen

Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de automobilisten de betekenis van de waarschuwingslampjes niet kennen. 25% rijdt in de meeste gevallen gewoon door met de lampjes aan. Volgens het onderzoek zijn mensen bewust dat eer een probleem is.

Wat men niet weet is dat het doorrijden kan leiden tot veel hogere kosten en ook nog gevaarlijke gevolgen heeft voor die auto of zelfs voor de automobilist. Bepaalde van de universele symbolen worden wel gebruikt door alle merken. Niet alle symbolen zijn bedacht door de fabrikant. De meeste zijn standaard symbolen. De standaard kleuren die momenteel gebruikt worden zijn: geel, oranje, rood, groen en blauw. Zoals eerder zijn enkele van de kleuren benadrukt. Oranje is een waarschuwing, maar de automobilist kan nog even doorrijden. Blauw betekent dat het groot licht van je auto aanstaat. Hierna moet het probleem wel bekeken worden.

Bij het starten van je auto, branden de lampen direct. Dit is ter controle en ook voor jou om direct te zien als alles van je auto in orde is. Als bepaalde van de lampjes niet meer werken is het tijd om serieuze actie te ondernemen. Laat ze zo snel mogelijk repareren. Elke keer als er iets aan de hand is met jouw auto, is het belangrijk dat dit wordt aangegeven door middel van die lampjes. Hier enkele zaken die als standaard in de auto wikkeling worden gezien:

  1. Storing in het remsysteem
  2. Accu storing
  3. Motoroliedruk
  4. Koelvloeistof
  5. Airbag
  6. Motor management
  7. ESC/ ASR- waarschuwingslampje
  8. Bandenspanning
  9. ABS
  10. Stuurbekrachtiging

Deze aanduidingen worden meestal als standaard gebruikt en ontbreken in geen enkele auto. Komen er meer bij kijken, dan kan dat liggen aan het merk.

Risico’s bij doorrijden

Mocht je bij het branden van de oranje lampjes auto door te rijden, dan is het best mogelijk dat je veiligheid in gevaar komt. Het kan zijn dat het stuur op lok komt te staan, het kan zijn dat de remmen het begeven, of dat je auto-olie een probleem heeft. Je moet onthouden dat bij doorrijden met veel te weinig olie, het kan betekenen dat de motor onherstelbaar wordt beschadigd.

Risico’s voor jou als persoon of voor je auto kun je voorkomen door simpel de autosymbolen dashboard te volgen. Weet je echt niet wat de lampjes auto betekenen, dan kun je snel in die handleiding kijken die meestal in de auto ligt. Door het doornemen van de handleiding bespaar je je zelf veel hoge kosten. Het zal even alleen enkele minuten van je nemen om aan de kant te parkeren of even de auto niet te rijden.

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2023

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.