Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Snelweg bord

Waarvoor staat een Snelweg bord? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Borden op de snelweg

Het moet duidelijk zijn voor iedereen dat een maximale snelheid aan het verkeer is opgelegd. Je wordt zeker beboet als je te hard rijd en op zo een manier andere verkeersdeelnemers in gevaar brengt. Ben je iemand die traag rijdt, dan ben je ook een gevaar voor het verkeer.

Het traag rijden is voor voetgangers en fietsers niet zo een groot probleem. Maar als je deelneemt aan het verkeer als automobilist dan komt dit heel erg vervelend over. Bij het te traag rijden kan de politie een proces-verbaal opstellen tegen je opstellen.

Minimumsnelheid

Op de autosnelweg bedraagt de minimumsnelheid snelweg zestig kilometer per uur in Nederland. Voertuigen op de autosnelweg moeten dus ook minstens zestig kilometer per uur kunnen rijden. Zaken zoals tractoren kunnen niet op de snelweg rijden. Het is vanzelfsprekend dat je niet altijd de minimumsnelheid kan rijden.

Het is alleen mogelijk om trager te rijden op een snelweg wanneer er file op de weg is. Ook bij slechte weersomstandigheden zoals zware regenval, dicht mist, sneeuwval en gladde wegen kun je zonder sancties iets trager rijden. Dit betekent dat je dan minder dan die zestig kilometer mag rijden. Op gewone wegen is er geen minimumsnelheid waar je je aan moet houden. Als er geen andere regels zouden zijn. Maar de regel blijft: traag rijden kan zolang je het andere verkeer niet hindert.

Alhoewel dit niet altijd eenvoudig is, moet men zich wel eraan houden. Er zijn geen regels ten aanzien hiervan, dus er wordt van je verwacht dat je steeds redelijk dicht bij de maximale toegestane snelheid rijdt. Mocht je trager gaan rijden dan twintig kilometer per uur, dan kan dat voor problemen zorgen.

Soorten snelwegborden

In Nederland worden op verkeersborden boven autosnelwegen richtlijnen in het vervolg alleen nog omhoog wijzend weergegeven. Bij onderliggende wegennet zal voortaan de zogenaamde pijlknoppen bij snelwegen als op borden worden afgebeeld door CROW. Deze richtlijn zal bij de vervanging van oude borden door weggebruikers worden gebruikt. Op een uniforme manier, leesbaar, veilig en begrijpelijker zal de bewegwijzering zijn.

In Nederland zijn er altijd verschillen per wegtype en ook nog de locatie per wijk verschilt. De opgaande pijlen passen naast uniformiteit ook beter bij de richting die het voertuig opgaat. Omlaag wijzende pijlen het idee van een belemmering geven bij verkeersgebruikers. Dit gebeurt onterecht. Bij pijlen die omhoog wijzen geeft dat niet zo een indicatie.

Wat is de minimale snelheid op de snelweg

De maximale snelheid die geldt op een snelweg staat meestal op borden langs en boven de weg. Dit kun je zien op de matrixborden. Deze geeft de maximale snelheid aan die je op dat moment mag rijden op die weg. Het gaat hier niet om een advies snelheid maar om de verplichte snelheid limiet die je mag afleggen op die weg.  Ben je een aanhangwagen aan het besturen of een caravan, dan mag je een maximale snelheid van 90 kilometer per uur afleggen. Dit geldt pas als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg is.

Staat het gewicht hoger dan die 3500 kg dan mag je maximale snelheid 80 kilometer per uur zijn. Een drager die bij een fiets hoort wordt niet beschouwd als aanhanger. Voor personenauto’s met een fietsdrager gelden dezelfde maximumsnelheid als bij een normale personenauto.

Maak je gebruik van het vrachtverkeer dan geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer voor jou die gebruik zal maken van de weg. Alle maximumsnelheden dier er zijn voor weggebruikers staan in wetgeving. Die kun je gerust doornemen om je aan alle regels te houden zodat je veilig en goed gebruik kunt maken van het verkeer. Op zo een manier draag je bij aan het leven van jouw naaste.

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

Scooter theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Auto theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Motor theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2023

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.