Bereid je voor op je theorie examen met

Snelheid met aanhanger

Hoe kun je snelheid met aanhanger bepalen? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit. 

snelheid met aanhanger

Op deze afbeelding is een voorbeeld te zien, ga snel verder naar onze uitleg voor meer informatie over het onderwerp.

Bekijk uitleg

Kies de juist snelheid met aanhanger op de weg

Elke land heeft haar eigen wetgeving voor wat betreft aanhangers. Een ieder gaat dus rekening moeten houden dat niet overal even hard gereden mag en kan worden. Hoe hard je mag rijden met een aanhanger hangt af van het type aanhanger en auto die je bezit. Het moment je op pad gaat met een aanhanger is de maximale snelheid te je mag rijden belangrijk. Dit is meestal verschillend per land. Alvorens je start met rijden is het goed eerst te onderzoeken wat de maximale snelheid is in het land of de weg waar je gebruik van zal maken.

In landen zoals Nederland is de maximumsnelheid met een aanhanger 90km/u. Je kan dus niet harder dan 90 km rijden. Volgens de regels geldt deze snelheid alleen voor aanhangers met inhoud minder dan 3.500 kg. Ligt het gewicht iets hoger, dan is de maximale snelheid 80 km. Heb je toch geen idee hoe zwaar je auto is, of je aanhanger, dan zijn er meestal op industrieterreinen weegbruggen beschikbaar om jouw voertuig of aanhanger te wegen.

Hoe hard mag je rijden met een aanhanger?

Nu we weten dat niet elk land hetzelfde is en zijn eigen landschappen en wegen heeft zijn er een aantal zaken waarop gelet moet worden. In sommige landen zijn er goede wegen met over het algemeen vlakke landschappen. In andere landen hebben meer heuvels en bergen. Deze informatie is zeer belangrijk voor elke bestuurder die de weg wenst op te gaan met een aanhanger.

Per land moet je dus kijken naar de maximale snelheid van een aanhanger achter een auto. Bij niet vlakke landschappen moet de maximale snelheid aangepast worden. Bij bergachtige landschappen is dat ook belangrijk te weten. Kortom; de maximale snelheid van de aanhanger is afhankelijk van het soort land waar je de weg zal opgaan. Bergachtig gebied is moeizaam te berijden dan een vlakte waar in een bepaalde snelheid de weg afgelegd kan worden.

Maximale snelheid

Elke keer wanneer naar de maximale snelheid van de aanhanger of de maximale snelheid van de caravan wordt gekeken moet de remweg ook onder de loep worden genomen. De remweg wordt langer op het moment de aanhang zwaarder wordt. Is de snelheid hoger, wordt de remweg automatisch trager door de zware lading in het geval van een caravan.

Voor de overheden in elk land wordt een fietsdrager niet gezien als een aanhangwagen. Hierbij geldt dus daarom dezelfde maximumsnelheid als voor gewone personenauto’s. Dit zou volgens onderzoek de nodige wind vangen. Nu weten we ook dat een aanhanger niet is gemaakt voor hoge snelheden, dit zou voor eenieder al wat logischer moeten zijn, om de snelheid van de auto te bekijken.

 

Waarom Autotheorie.nl?

 

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2023

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.