Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Rijbewijs geldigheid

 

Wanneer je een rijbewijs hebt, is het van belang dat je de geldigheid van je rijbewijs in de gaten houdt. Als je met een ongeldig rijbewijs rijdt, riskeer je een fixe boete. De geldigheid van het rijbewijs geeft aan dat het een officieel document is. Daarna kun je het niet meer gebruiken als zodanig.

Zodra je rijbewijs verloopt, mag je niet meer rijden. Je kunt dan ook het beste je rijbewijs verlengen, voordat het daadwerkelijk verloopt. Hieronder leggen we je uit hoe je precies kunt zien wanneer je rijbewijs verloopt en hoe je dit kunt verlengen.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Hoe lang is een rijbewijs geldig?

​Wanneer rijbewijs verlengen? Als eerste is het goed om te kijken naar de geldigheid van het rijbewijs. Het rijbewijs dat je succesvol hebt behaald na je theorie-examen en praktijkexamen, is 10 jaar geldig. Het maakt dus niet uit of je een beginnende bestuurder bent of niet. Het rijbewijs staat standaard op 10 jaar, zodat jij hem niet binnen 5 jaar hoeft te vervangen zoals dat eerder het geval was. Een internationaal rijbewijs heeft overigens andere geldigheids voorwaarden.

Als je niet zeker weet of jouw rijbewijs wel 10 jaar geldig is, is het altijd handig om het even na te kijken of na te vragen. Zo voorkom je dat je eventueel te laat bent met het vervangen van je oude rijbewijs. Hoelang mag je nog rijden met een verlopen rijbewijs? Dat mag niet! Daar staat een boete op van 90 euro. Is etj langer dan een jaar verlopen? Dan bedraagt de boete 340 euro.

Ouder dan 65 en 70

Wanneer je ouder dan 65 jaar bent, gaat er een andere regeling in voor je rijbewijs. Wanneer je tussen de 65 en 70 jaar bent, is je rijbewijs geldig tot je 75 bent. Dus als je bijvoorbeeld 67 bent en hij moet vervangen worden, is hij maar tot je 75ste geldig, niet tot je 77ste.

Vanaf 70-jarige leeftijd gaat de regel in dat je rijbewijs altijd maar 5 jaar geldig is. Vanaf 75-jarige leeftijd moet je ieder jaar een medische keuring doen en daarna is je rijbewijs weer 5 jaar geldig. Dit doe je tot je in principe niet meer kan of mag rijden.

Hoe de geldigheid rijbewijs controleren?

De geldigheid rijbewijs controleren kan eigenlijk vrij eenvoudig. Als je het roze pasje tevoorschijn haalt, kun je onder je geboortedatum precies zien op welke datum je het rijbewijs hebt opgehaald, dit staat bij vak 4a. In vak 4b staat tot wanneer je rijbewijs geldig is.

In de meeste gevallen zal dan ook verschijnen dat dit om 10 jaar gaat. Op de achterkant van je rijbewijs staat ook waar je in mag rijden. Het gaat dus om welke rijbewijzen je al allemaal gehaald hebt. Zo weet je precies waar je aan toe bent aan de hand van één pasje.

Rijbewijs (bijna) niet meer geldig: wat nu?

Je rijbewijs moet je in eigen persoon verlengen. De verlenging rijbewijs kun je tegenwoordig online doen. Dit kan gewoon bij je eigen gemeente, waardoor je niet ergens anders heen hoeft. Dit gaat op dezelfde manier wanneer je jouw rijbewijs hebt opgehaald toen je hem gehaald hebt.

Een rijbewijs verlengen zal gemiddeld €45,- kosten. Dit moet je zelf doen, omdat het een officieel document is. Je moet weer een nieuwe foto laten maken en deze moet op je rijbewijs geplaatst worden. Zo is je rijbewijs weer helemaal vernieuwd.

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Scooter theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Auto theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Motor theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.