Als je je rijbewijs hebt gehaald dan breekt er een hele nieuwe tijd aan. Vanaf nu kun je gaan en staan waar je wilt. Je bent niet langer afhankelijk van anderen of van het openbaar vervoer. Maar dan moet er natuurlijk wel eerst een auto worden aangeschaft. Als je je eerste auto gaat kopen dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zeker als je graag in een snelle, sportieve auto rijdt moet je je realiseren dat het een probleem kan zijn als je de auto wilt verzekeren. Zo ga je veilig en zorgeloos de weg op.

Een auto kopen met geleend geld

Als je geen spaargeld hebt voor de aankoop van een auto dan kun je hiervoor een lening afsluiten. Een persoonlijke lening voor een auto kun je aanvragen bij een bank of andere kredietverstrekker. Als je geld leent voor een auto, vergelijk de geldverstrekkers dan goed voordat je een lening afsluit. Niet alleen het rentepercentage voor de lening is belangrijk, maar ook de bijkomende kosten. Bereken of je de lening de komende periode van je inkomen kunt betalen. Bedenk daarbij ook dat je je een autoverzekering moet afsluiten en dat je wegenbelasting moet betalen. Ook de brandstofkosten komen er natuurlijk nog bij of de kosten voor het opladen bij een elektrische auto.

Een auto leasen

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te leasen in plaats van kopen. Het voordeel daarvan is dat je een vast bedrag per maand betaalt waarin alle kosten zijn begrepen. Het leasebedrag is inclusief verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Alleen de brandstof moet je in de meeste gevallen apart betalen. Bij private lease gebruik je de auto gedurende enkele jaren en levert hem daarna weer in. Kies je voor financial lease dan word je uiteindelijk eigenaar van de auto. Het voordeel van private lease is dat je altijd in een vrij nieuwe auto rijdt. Dit maakt de kans dat je met pech langs de weg komt te staan een stuk kleiner. Let op: Soms moet je om te kunnen leasen een bepaalde periode je rijbewijs hebben.

Kan ik iedere auto verzekeren?

Ga je voor een eigen auto zonder leasecontract en heb je pas kortgeleden je rijbewijs gehaald? Let dan op bij het aanschaffen van een auto. Verzekeraars zoals Alpina beoordelen een aanvraag op meerdere criteria. De verzekeraar schat het risico op schade in. Jonge bestuurders maken nu eenmaal statistisch gezien vaker brokken. Als je als jonge bestuurder een snelle, sportieve auto wilt verzekeren, dan kan het gebeuren dat de verzekeraar je weigert. Natuurlijk kun je het dan bij een andere maatschappij proberen, maar als je overal wordt geweigerd dan kun je niet de weg op met je nieuwe aanwinst. Als jonge bestuurder is het dan ook verstandiger om te beginnen met een wat minder flitsende wagen. Later kun je dan altijd nog de auto van je dromen aanschaffen.

Voorkom dat je punten op je rijbewijs krijgt

Iedereen moet zich aan de verkeersregels houden. Maar als jonge bestuurder loop je extra risico. Als je te hard rijdt of een andere grove overtreding begaat, zoals bijvoorbeeld bellen achter het stuur, dan krijg je daarvoor punten op je rijbewijs. De periode dat je punten krijgt is 5 jaar. Als je al op je 16e of 17e jaar je rijbewijs haalt dan geldt een termijn van 7 jaar. Als je 2 punten hebt ‘gescoord’ neemt de politie je rijbewijs in. De rechter bepaalt dan of je je rijbewijs terugkrijgt of dat je opnieuw examen moet doen. Zorg er dus voor dat je je altijd aan de verkeersregels houdt, dan loop je ook geen risico.