Voor Nederlanders die in België wonen, kan het Belgische systeem voor het behalen van een rijbewijs verwarrend zijn. Dit artikel biedt een gedetailleerd overzicht van hoe je je rijbewijs kunt behalen in België. Dit is echter niet alleen nuttige informatie voor Nederbelgen, het is altijd leuk om te weten hoe dergelijke zaken werken in een ander land en om dit te vergelijken met de regels in eigen land.
Theoretisch rijbewijs in België
Als je in België je rijbewijs wilt halen, begin je met het theoretisch examen. Dit mag je vanaf je zeventiende afleggen in een examencentrum naar keuze. De kosten hiervoor bedragen 18 euro. Voorbereiden op dit examen kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zelfstudie via een (oefen)boek naar keuze en/of via het online platform ‘Mijn rijbewijs B’. Je kunt ook theorielessen volgen bij een erkende rijschool. Wanneer je klaar bent voor het examen, leg je dit af in een examencentrum naar keuze. Zorg dat je je identiteitskaart meeneemt naar het examen, want een kopie wordt niet geaccepteerd. Het examen zelf bestaat uit 50 meerkeuzevragen, waarvan je er 41 correct moet beantwoorden. De vragen, die via een computerscherm worden gepresenteerd, richten zich op realistische verkeerssituaties.
Geslaagd of niet geslaagd
Direct na afloop van het examen weet je of je al dan niet bent geslaagd. Indien je bent geslaagd, is je theoriecertificaat drie jaar geldig. Je moet dan ook nog een oogtest afleggen in het examencentrum. Men kan je daarop doorverwijzen naar een oogarts. Je ontvangt vervolgens een aanvraagdocument voor een voorlopig rijbewijs. Als je echter niet bent geslaagd, kun je later het examen opnieuw proberen. Als je twee keer niet bent geslaagd, ben je verplicht om eerst 12 uur opleiding te volgen.
Oefenperiode met voorlopig rijbewijs
Wanneer je beschikt over een voorlopig rijbewijs kun je beginnen te oefenen. Je bent verplicht om ten minste vijf maanden te oefenen. Op de achterruit moet je een L-teken aanbrengen, zodat andere weggebruikers weten dat je een oefenende chauffeur bent. Er zijn twee manieren om te oefenen. Bij het aanvragen van het voorlopig rijbewijs dien je hiertussen een keuze te maken. Het is wel toegestaan om één keer te switchen.
De eerste manier is oefenen met een begeleider, bijvoorbeeld een ouder. Hiervoor vraag je het voorlopig rijbewijs met begeleider aan. Je kunt tot twee begeleiders aanduiden die aan bepaalde voorwaarden dienen te voldoen. Het is niet toegestaan om tijdens het oefenen andere passagiers mee te nemen en je bent verplicht om een tweede achteruitkijkspiegel te hebben voor de begeleider.
Een tweede optie is het aanvragen van een voorlopig rijbewijs zonder begeleider. Dit rijbewijs is achttien maanden geldig. Dan moet je ten minste twintig uur rijles volgen bij een erkende rijschool. Als je dit hebt gedaan, ontvang je een bekwaamheidsattest dat drie jaar geldig is. Met dit attest kun je alleen verder oefenen. Houd er rekening mee dat je over een autoverzekering moet beschikken voor het oefenvoertuig en dat dit voertuig aan alle technische eisen dient te voldoen.
Opgelet! Met een voorlopig rijbewijs mag je op vrijdagen, in het weekend, op feestdagen en op de avond voor feestdagen niet oefenen tussen 22 uur en 6 uur.
Praktijkexamen afleggen
Als je eenmaal denkt klaar te zijn voor het praktijkexamen, maak je een afspraak met een examencentrum naar keuze. Een praktijkexamen kost 48 euro en bestaat uit een gevaarherkenningstest of een risicoperceptietest en een rijtest op de openbare weg. Rijden met een gps is sinds 2023 een verplicht onderdeel van het praktijkexamen. Als je geslaagd bent, kun je een definitief rijbewijs aanvragen. Wie niet geslaagd is, kan het examen later opnieuw afleggen. Wie echter twee keer na elkaar niet slaagt, moet minstens zes uur rijles volgen.