Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Remafstand berekenen

Hoe kun je de remafstand berekenen van je auto? En nog belangrijker: Wat voor vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Hoe bereken je de remafstand?

De remafstand of remweg berekenen is een belangrijk onderdeel tijdens de auto theorie. Dit is niet iets wat op borden te vinden is, maar wat je zelf dient te onthouden. Om inzicht hierin te krijgen lees je hier enkele theorie tips. De remafstand berekenen wordt gedaan door de afstand in meter, die elke bestuurder nodig heeft om het voertuig in een stilstaande positie te brengen. Dit kan in werking worden gebracht wanneer je het rempedaal indrukt.

Voordat je gaat remmen duurt het heel even voordat de hersenen de situatie verwerken. De reactietijd tussen het moment van het zien van de situatie en de reactie zijn twee belangrijke momenten. Tel je deze reactietijd op bij de remafstand, dan krijg je als uitkomst de stopafstand. Bij een ieder verschilt de remcapaciteit. Het is nooit exact hetzelfde. Dit komt door factoren zoals leeftijd en vermoeidheid.

De remafstand berekenen wordt soms ook aangeduid als de stopafstand berekenen. Deze bereken je als volgt: deel de snelheid waarmee je rijdt door 10 en vermenigvuldig dit met hetzelfde cijfer. Vervolgens deel je dit door 2. Dus: 100 / 10 = 10, 10 x 10 =100, 100 / 2 = 50m.

Met deze 5 tips kan je zeker overeind tijdens de theorie.

  1. Pas altijd je snelheid aan in het verkeer
  2. Voldoende afstand houden met de voetgangers is van eminent belang.
  3. Houd altijd rekening met de remafstand
  4. Houd altijd de snelheid aan bij het zien van elektronische borden.
  5. Houd altijd jouw snelheid binnen de bebouwde kom in de gaten.

Tijd afstand berekenen

Je kunt de tijd afstand berekenen door de gemiddelde snelheid te berekenen. Jouw afstand gaat uiteindelijk bepalen hoe ver je bent gekomen. De tijd zal dan uitwijzen hoe lang je hierover hebt gedaan. Probeer dan in elk geval deze elementen met elkaar te combineren en kom je dan op de gemiddelde snelheid.

Tijd berekenen afstand

Afstand en tijd hebben veel overlappingen met elkaar. Wil je een grote afstand afleggen in een korte tijd, dan is een hoge snelheid nodig. Nu weten we dat tijd in heel veel verschillende eenheden berekend wordt. Te denken aan; minuut, kwartier, uur, dag, seconde, week, kwartaal, maand, jaar, decennium en noem maar op.

De ruimte die gecreëerd wordt tussen twee punten noemt men afstand. Naast de eenheden die gebruikt worden om de tijd te berekenen, is het zo dat het gebruikelijke algemene symbool voor afstand “S” is. 

Als er nu naar de gemiddelde snelheid per uur gekeken moet worden, dan is het duidelijk dat de afstand die je in een bepaalde tijd hebt afgelegd wordt aangeduid. Doordat je de afstand gaat delen door de gebruikte tijd, weet je precies wat je gemiddelde snelheid is geweest tijdens de autorit.

Tijdens de theorie is het belangrijk om alle informatie goed door te nemen. Je doet er goed aan om die tijdens het auto theorie-examen veelvuldig door te nemen. Dit om zo op een correcte manier alles te kunnen berekenen.

Gerelateerd: Reactiesnelheid berekenen 

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Scooter theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Auto theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Motor theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.