Bereid je voor op je theorie examen met

Remafstand berekenen

Hoe kun je de remafstand berekenen van je auto? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit. 

Remafstand berekenen

Op deze afbeelding is een voorbeeld te zien, ga snel verder naar onze uitleg voor meer informatie over het onderwerp.

Bekijk uitleg

Hoe bereken je de remafstand?

Het besturen van een auto gaat niet op een normale manier. Bij het besturen is het belangrijk rekening te houden met de remweg en de remafstand. Om inzicht hierin te krijgen lees je hier enkele theorietips hierover. De remafstand berekenen is meestal de afstand in meter, die elke bestuurder nodig heeft om het voertuig in een stilstaande positie te brengen. Dit kan in werking worden gebracht wanneer je drukt op het rempedaal.

Bij het remmen duurt het meestal heel even voordat de hersenen de situatie verwerken. De reactietijd tussen het moment van het zien van de situatie en de reactie zijn twee belangrijke momenten. Tel je deze reactietijd op met de remafstand dan krijg je als uitkomst de stopafstand. Bij een ieder verschilt de remcapaciteit. Het is nooit exact hetzelfde.

Diverse omstandigheden spelen een rol bij de remafstand. Wanneer bij “afstand berekenen auto reactie” moeilijker wordt, dan is het van belang dat je jouw snelheid dan in de gaten houd. Hierbij hoef je dan alleen te weten hoeveel afstand jouw voertuig per seconde aflegt. Heb je een afstand afgelegd per seconde is het veel gemakkelijker te berekenen met een simpele ezelsbruggetje.

Je kunt de snelheid delen door 10 en de uitkomst vermenigvuldigen met 3. Dit kan in praktijk natuurlijk anders werken. Maar in de theorie loopt dat helemaal goed.

Met deze 5 tips kan je zeker overeind tijdens de theorie.

  1. Pas altijd je snelheid aan in het verkeer
  2. Voldoende afstand houden met de voetgangers is van eminent belang.
  3. Houd altijd rekening met de remafstand
  4. Hou altijd de snelheid aan bij het zien van elektronische borden. De matrix is in de meeste gevallen aangegeven
  5. Hou altijd in de gaten jouw snelheid binnen de bebouwde kom. Meestal is het zo dat je buiten de bebouwde kom maximaal 80 km/u rijdt.

De afstandstijd berekenen is in de meeste gevallen niet erg moeilijk. Je kunt de snelheid berekenen door uit te gaan van de afstand en de tijd die jij aflegt. De gemiddelde snelheid kun je simpel over een bepaalde afgelegde afstand berekenen. Dit kan door na te gaan hoe lang je uiteindelijk over die afstand hebt gedaan.

Tijd afstand berekenen

Je kunt de tijd afstand berekenen door de gemiddelde snelheid te berekenen. Jouw afstand gaat uiteindelijk bepalen hoe ver je bent gekomen. De tijd zal dan uitwijzen hoe lang je hierover hebt gedaan. Probeer dan in elk geval deze elementen met elkaar te combineren en kom je dan op de gemiddelde snelheid.

Tijd berekenen afstand

Afstand en tijd hebben veel overlappingen met elkaar. Wil je een grote afstand afleggen in een korte tijd, dan is een hoge snelheid nodig. Nu weten we dat tijd in heel veel verschillende eenheden berekent worden. Te denken aan; minuut, kwartier, uur, dag, seconde, week, kwartaal, maand, jaar, decennium en noem maar op.

De ruimte die gecreëerd wordt tussen twee punten noemt men afstand. Naast de eenheden die gebruikt worden om de tijd te berekenen, is het zo dat het gebruikelijke algemene symbool voor afstand “S” is. Meer bekend als ‘spatium’ in het Latijns.

Als er nu naar de gemiddelde snelheid per uur gekeken moet worden dan is het duidelijk dat de afstand die je in een bepaalde tijd hebt afgelegd word aangeduid. Doordat je de afstand gaat delen door de gebruikte tijd weet je precies wat je gemiddelde snelheid is geweest tijdens de autorit.

Tijdens de theorie is het belangrijk om alle informatie goed door te nemen. Je doet er goed aan om die tijdens het auto theorie examen leren veelvuldig door te nemen. Dit om zo op een correcte manier alles te kunnen berekenen. Je hebt altijd de juiste uitkomst bij het nalezen.

Gerelateerd: Reactiesnelheid berekenen

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2023

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.