Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Parkeerverbodsborden

In het verkeer krijg je te maken met verschillende parkeerverbodsborden. Deze vallen in de zogenaamde e-categorie. Er zijn 16 verkeersborden die met parkeren te maken hebben. De parkeerborden uitleg vind je hier bij Autotheorie.nl. Tevens kun je in sommige gevallen ook parkeerverbodsborden bestellen. Daarover lees je hier ook meer.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Niet parkeren borden

 • Bord e1 is een blauw bord met rode streep dat een parkeerverbod aangeeft. Je mag hier dus niet parkeren, maar je mag wel kort even stoppen om bijvoorbeeld iemand af te zetten. Dit bord geldt niet voor parkeerplaatsen.
 • Bord e2 is het verboden stil te staan bord. Deze geldt ook niet voor parkeerplaatsen. Hier mag je niet parkeren en ook niet even stilstaan.
 • Bord e3 ziet er hetzelfde uit als bord e1 – blauw bord met rode streep, maar dan met een witte bromfiets en fiets in het midden. Deze mogen hier dus niet parkeren.
 • Bord e4 is een blauw bord met een witte P in het midden. Iedereen mag hier parkeren.
 • Bord e5 is hetzelfde als bord e4 maar dan met een taxi afgebeeld onder de P. Deze parkeerplaats is alleen bestemd voor taxi’s en mag je als gewone auto dus niet parkeren.
 • Bord e6 is hetzelfde als bord e5 maar dan met een mannetje in een rolstoel afgebeeld in plaats van een taxi. Je mag hier wel even stilstaan om iemand af te zetten, maar parkeren is alleen toegestaan voor mindervaliden.
 • Bord e7 geeft aan dat je even mag parkeren om iemand af te zetten of te laden en lossen. Het is wederom hetzelfde bord als e5 en e6, maar de afbeelding laat een vrachtauto zien met een mannetje dat aan het laden/lossen is.
 • Bij bord e8 kan de afbeelding onder de “P” wisselen. Aan de hand van welk voertuig is afgebeeld, toont aan voor wie deze parkeerplaats specifiek bedoeld is.
 • Bord e8o is bestemd voor elektrische voertuigen die hier kunnen parkeren en zich kunnen opladen. Onder de P zie je een stroom symbool met stekker.
 • Bij Bord e8a zie je een camper afgebeeld onder de “P”. Dit is een parkeerplaats voor campers. Andere voertuigen mogen hier niet parkeren.
 • Bord e8b laat een auto zien die met 2 wielen op de stoep staat. Je mag hier dus met je auto op deze manier parkeren.
 • Bord e9 heeft een tekst onder de “P” staan die luidt: “vergunninghouders”. Hier mogen dus alleen vergunning houders parkeren.
 • Bord e10 is het parkeerschijfzone bord. Hier mag je alleen parkeren als je een parkeerschijf hebt. Ook staat er op het bord een maximum parkeertijd aangegeven. Je mag hier niet langer parkeren dan deze tijd.
 • Bord e11 is hetzelfde bord als e10 maar dan met strepen erdoor en in een grijze kleur. De parkeerbeperking van e10 geldt hier niet meer en je mag dus zonder parkeerschijf parkeren.
 • Bord e12 is een blauw bord met de letters P+R. Deze staat voor “Park & Ride” en geeft aan dat je hier mag parkeren als je gaat overstappen op het openbaar vervoer.
 • Bord e13 is een blauw bord met een witte “P” met daaronder in tekst “carpoolen”. Hier mag je parkeren als je daarna gaat carpoolen.

Waarom een niet parkeren bord?

Een “bord parkeerverbod” is bedoelt om een plek vrij te houden. Verhuist iemand, of moet er een levering plaatsvinden? Dan staat er meestal zo een “parkeerverbodsbord”. Met officiële verkeersborden geef je duidelijk aanwijzingen waar men wel en niet mag parkeren of hoelang men daar mag staan. Je kan ook voor een officieel bord kiezen als je die borden op je eigen terrein wilt plaatsen. Zorg dat je de verboden te parkeren borden goed kent, zodat je snel je theorie haalt en kunt beginnen met afrijden.

Wetgeving parkeerborden

Volgens de verkeerswetgeving mag een “parkeerverbodsbord” maximaal 48 uur geplaatst worden. Hiervoor moet je eerst een aanvraag doen bij de technische dienst. Dit mag een minimum van 5 werkdagen hebben. De onmiddellijke behandeling van je aanvraag is de eerste stap die gemaakt zal worden. De politie zal dan bepalen of je toelating is goedgekeurd. Hierna zal de betaling plaatsvinden. Als je hebt voldaan aan de betaling dan kan de technische dienst overgaan tot plaatsing van het aangevraagde “bord niet parkeren”. Je zal een basisbedrag betalen voor de plaatsing en het verwijderen van de borden. De periode die aan dit bedrag is gekoppeld, is een maximum van 5 dagen. Deze periode zal lopen vanaf de ingangsdatum van het parkeerverbod.

Kortom: het aanvragen van een tijdelijk parkeerverbod is alleen nodig bij verhuizing en/of levering. Het op tijd doen van je aanvraag is in deze zeer belangrijk. Ga je werken, bijvoorbeeld een stuk van een bepaalde rijbaan gebruiken, of een parkeerplaats innemen, dan heb je een toelating voor inname openbaar domein nodig. Deze aanvraag is niet gebaseerd op 5 dagen, maar op voorhand van een week. Na de goedkeuring van de aanvraag zal je de nodige instructies en documenten krijgen toegestuurd. Je zal een aanslagbiljet van de belastingen ontvangen voor die ene belasting om te betalen.

Een bord niet parkeren heb je zeker nodig als je tijdelijk parkeerverbod of openbaar domein aanvraagt. Het verhuur hiervoor kan voor slechts twee weken. De betaling hierbij is ook per week. Vergeet niet direct de gewenste afhaaldatum aan te geven. De afhaal bon die je hierbij krijgt heb je dan nodig bij het afhalen.

In drie korte puntsgewijze samenvattingen wordt de aanvraag voor parkeerverbodsborden aangegeven:

 1. Maak contact met het wijkteam van de gemeente waar jij verbonden bent en waar jij parkeerverbod nodig hebt. De contactinformatie kan je via hun website terug vinden.
 2. Dit team zal je aanvraag behandelen volgens geschreven procedures.
 3. De toelating die minstens een week duurt, moet zo tijdig mogelijk aangevraagd worden.

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Scooter theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Auto theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Motor theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.