Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Onverharde weg

Weet jij over de onverharde weg? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Regels onverharde weg

Het gebruik maken van een onverharde weg vraagt andere regels dan een verharde weg. Deze weg beschikt niet over wegverharding, zoals je normaal gewend bent tijdens het autorijden. Het materiaal waarmee een onverharde weg vervaardigd is, kan van landschap verschillen. Onverharde wegen zijn meestal gemaakt van zand of grind. We spreken van een onverharde weg als het wegdek uit hetzelfde materiaal bestaat als het landschap eromheen. Op onverharde wegen gelden verschillende verkeersregels.

Als je een bestuurder bent die van een onverharde weg komt, moet je voorrang verlenen aan het verkeer op de verharde weg. De bestuurders die rechts vanaf een onverharde weg komen hoef je dus geen voorrang te verlenen, op het moment dat jij op een verharde weg rijdt. Deze regels gelden voor bestuurders en niet voor voetgangers. Auto’s die uit de onverharde wegen komen moeten dus wel voorrang krijgen van de voetgangers. Bij een kruispunt op een onverharde weg zonder verkeersborden geldt de regel “rechtdoor op dezelfde weg gaat voor”.

Rijden op onverharde wegen

Door het ontbreken van verharding op de onverharde weg, is de conditie van de weg sterk afhankelijk van het weer. In regenweer is een onverharde weg meestal niet de beste keuze om op te gaan. Er kan een modderbaan ontstaan in zo’n situatie waardoor je auto vast kan komen te zitten. Juist in een droge periode waait er heel veel stof op, waardoor je zicht bemoeilijkt kan worden en je auto onder het stof komt te zitten.

Tijdens vorstperioden kan een onverharde weg bevriezen waardoor er een soort ijsbaan ontstaat en je dus makkelijk grip verliest. Doordat deze wegen oneven zijn, kunnen de wielen en assen van voertuigen beschadigd raken. Het is daarom automobilisten aan te raden over het algemeen eerder gebruik te maken van verharde wegen. Je kan op zo een manier sneller bij je bestemming aankomen en je bespaart kosten voor slijtage aan het voertuig.

Voorkomen van onverharde wegen

Onverharde wegen kunnen meestal in plattelandsgebieden gevonden worden. Ook in ontwikkelingslanden komen ze veel voor. Soms zijn ze zelfs belangrijke wegen in het land. Een van de bijzondere soorten onverharde wegen is de piste. Die is eigenlijk een brede strook in een bepaald gebied. Een route door een woestijn is ook een mooi voorbeeld hiervan.

In de meeste landen is het zo dat het verkeer op de onverharde weg voorrang moet verlenen aan de verharde weg. Bij zo een kruising gelden dan de normale verkeersregels die men in acht zal moeten nemen. Het is daarom belangrijk dat automobilisten oplettend zijn in het verkeer.

Onderhoud

Het onderhoud van onverharde wegen vereist veel meer werk dan verharde wegen. Je kunt je wellicht voorstellen dat natte periodes en bij toename van het verkeer onverharde wegen eerder beschadigd kunnen raken. Door de bewegingen van het wiel wordt het materiaal verschoven. Door de ondergrond gelden er lagere maximumsnelheden op onverharde wegen. Je reactiesnelheid en remafstand zullen namelijk in je nadeel beïnvloed worden.

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Scooter theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Auto theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Motor theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.