Het rijexamen is een spannende en vaak zenuwslopende ervaring voor veel beginnende bestuurders. Het is de laatste stap naar het verkrijgen van het rijbewijs, maar het is ook een test die bekend staat om zijn strenge beoordelingscriteria. Volgens het CBR is het landelijk slagingspercentage 50%. De helft van de examenkandidaten slaagt dus niet. Hier zijn enkele veel voorkomende fouten die kandidaten tijdens het rijexamen maken en die hun slaagkansen beïnvloeden.

De 9 meest gemaakte fouten rijexamen

1. Onvoldoende kijkgedrag

Een van de meest voorkomende fouten is onvoldoende kijken. Het niet goed gebruikmaken van de spiegels, het niet over de schouder kijken bij het wisselen van rijstrook of bij het naderen van kruispunten verkleint de kans op slagen.

2. Snelheid niet aanpassen

Het niet aanpassen van de snelheid aan de verkeersomstandigheden is een andere valkuil. Of het nu te snel rijden binnen de bebouwde kom is of juist te langzaam op de snelweg, het niet aanpassen van de snelheid wordt vaak als gevaarlijk beschouwd.

3. Onvoldoende voorrang verlenen

Voorrangsfouten komen vaak voor. Het niet correct verlenen van voorrang op rotondes, bij gelijkwaardige kruispunten of bij het invoegen op de snelweg leidt vaak tot negatieve beoordelingen.

4. Slecht kijkgedrag bij bijzondere verrichtingen

Bij bijzondere verrichtingen zoals fileparkeren, keren in een smalle straat of achteruit inparkeren, is goed kijkgedrag van essentieel belang. Het negeren van de omgeving kan leiden tot aanrijdingen of het niet succesvol voltooien van de manoeuvre.

5. Onvoldoende beheersing van de auto

Problemen met het beheersen van de auto worden vaak opgemerkt. Te abrupt remmen, schokkerig schakelen of slecht sturen zijn indicaties van onvoldoende beheersing.

6. Onjuiste positie op de weg

Het niet correct gebruiken van de rijstrook, het te dicht bij de wegafscheiding rijden of onvoldoende afstand houden tot voorliggers zijn veelvoorkomende positioneringsfouten.

7. Onvoldoende communicatie met medeweggebruikers

Het niet goed communiceren met medeweggebruikers door middel van knipperlichten, handgebaren of oogcontact kan leiden tot onduidelijkheid en potentieel gevaarlijke situaties.

8. Niet op tijd beslissingen nemen

Tijdig beslissingen nemen, oftewel besluitvaardigheid, is van groot belang. Op het laatste moment veranderen van rijstrook of onverwachte manoeuvres worden vaak als onveilig beschouwd.

9. Onvoldoende kennis van verkeersregels

Een gebrek aan kennis van verkeersregels is ook een struikelblok. Het is belangrijk om de verkeersborden te kennen en op de hoogte te zijn van recente verkeerswetgeving.

 

Door bewust te zijn van deze veelgemaakte fouten tijdens het rijexamen en actief te werken aan het verbeteren van deze aspecten tijdens het lessen, vergroot je je kansen op een succesvol rijexamen. 

Tip! Als je net geslaagd bent voor je rijexamen, overweeg je waarschijnlijk om een auto te kopen. En die moet natuurlijk verzekerd worden. Op Geld.nl kun je zelf eenvoudig online je eerste autoverzekering vergelijken. Zo vind je altijd de verzekering met de laagste premie en beste voorwaarden voor jouw auto en  bespaar je gemiddeld €237 euro op je autoverzekering per jaar!