Bereid je voor op je theorie examen met

Matrixborden

Wat weet jij allemaal over Matrixborden? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit. 

Matrixborden

Op deze afbeelding is een voorbeeld te zien, ga snel verder naar onze uitleg voor meer informatie over het onderwerp.

Bekijk uitleg

Matrixborden betekenis

Dus je bent aan het leren voor je theorie-examen om je auto rijbewijs te halen. Tijdens het examen krijg jij gegarandeerd een vraag over matrixborden. Maar wat betekent dit precies? En belangrijker wat voor een vragen kun jij hierover verwachten op je theorie-examen?

Op deze pagina leggen wij je alles hierover uit wat je moet weten over matrixborden. Het is helemaal niet moeilijk als je dit artikel leest en onze instructies volgt. Je kan altijd jouw vrienden en familie raadplegen maar niet eenieder zal de tijd hebben vandaar we hier alles hebben geplaatst voor jou.

Wat zijn matrixborden

Ooit gezien van die hangende beelden boven ons wegdek? Heb je je niet afgevraagd hoe je ouders vrienden die rijbewijs hebben weten wanneer ze moeten afslaan en hoe ze toch makkelijk uit de file zonder enig stress of geklaag. Dat komt omdat onze beste verkeer kameraden gebruik maken van matrixborden om ons te helpen.

Matrixborden zijn elektronische borden die eigenlijk dezelfde betekenis hebben als gewone verkeersborden. Ze worden boven een rijstrook of naast de rijbaan gebruikt en komen voor op snelwegen. Is een weg in rijstroken verdeeld dan kan een verkeersbord soms voor één rijstrook gelden. Denk aan matrixborden boven de weg die een maximumsnelheid aangeven. In tegenstelling tot gewone verkeersborden kunnen de matrixborden meerdere symbolen en snelheden tonen. Het bord wordt meestal gebruikt om weggebruikers te attenderen op de maximumsnelheid. M.a.w. mag de snelheid dan niet overschrijden en anders ben je tegen de wet bezig.

Elke rijstrook heeft een eigen matrixbord. In veel gevallen gaan de matrixborden automatisch aan om verkeer te waarschuwen voor een file iets verderop. Matrixborden reguleren dus het verkeer en veroorzaken geen files. Pas als er een file ontstaat treden ze automatisch in werking. In het wegdek liggen er namelijk detectielussen die verbonden zijn met de matrixborden.

Deze rij stroken registreren beginnende files zodra meerdere voertuigen met een snelheid lager dan 35 km/u passeren. Ben je dus op een wegdek verdeeld in meerdere rijstroken? Let dan op de matrixborden, deze geven belangrijke informatie door. Matrixborden zijn er niet alleen voor snelheden etc., ze geven ook aan wanneer je kan afslaan om uit de file te komen of als een melding moet worden doorgeven.

Bijvoorbeeld als een ernstig geval zich heeft plaatsgevonden kunnen ze aangeven hoelang de file zal duren en of het dan nog raadzaam is om verder te rijden of wat het beste is als je ergens moet aankomen. Matrixborden moet je zien als een televisiescherm op de weg die ons alle belangrijke nieuws en informatie doorgeeft als er wat is.

Invullen op het examen.

De vragen over matrixbord zijn heel verschillend. Je kan verschillende info krijgen op schermen afgebeeld waarbij je dan moet aflezen en aantonen wat erop staat. Makkelijk toch? Het klinkt simpel maar je kan ook situaties krijgen waarbij je moet aangeven of je maken hebt met een matrixbord of niet.

Ook moet je verder een onderscheid kunnen maken van normale en verdeelde rijbanen aangezien je matrixborden hebt op rij stroken die verdeeld zijn dus niet in de war komen en onthouden dat je op normale onverdeelde rijbanen geen matrixborden zal verwachten of krijgen. Ik hoop dat door dit artikel volledig duidelijk is geworden wat matrixborden inhoudt. Nog belangrijker hoop ik dat je goed voorbereid bent voor het theorie-examen. Lees het artikel rustig een aantal keren door zodat je het goed kunt onthouden. Op deze manier vergroot jij je slagingskans voor het auto theorie-examen. Dus onthoudt goed: hele korte samenvatting.

Bonus tips voor auto theorie-examen oefenen

Zojuist heb ik je uitgelegd hoe je je kunt voorbereiden op de vragen omtrent matrixborden tijdens het examen. Maar naast dit onderwerp, worden er vele andere onderwerpen behandelt. Daarnaast zijn er ook slimme manieren om je voor te bereiden op het examen. Een aantal tips die ik met je mee wil geven zijn:

  • Blijf jezelf ontspannen, neem pauze van 10 minuten na elk uurtje
  • Eet goed en gezond, verwaarloos je maag helemaal niet want de energie heb je hard nodig.
  • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk scenario’s oefent zodat de vragen op de theorie-rijexamen herkenbaar zijn.
  • Rust goed uit voor het examen anders zal jij je suf voelen op het examen.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van proefexamens, het je helpen met onthouden en wie weet heb je geluk en komen enkele vragen terug.

Waarom Autotheorie.nl?

 

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2023

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.