Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Matrixborden

Dus je bent aan het leren voor je theorie-examen om je auto rijbewijs te halen. Tijdens het examen krijg jij gegarandeerd een vraag over matrixborden. Maar wat betekent dit precies? En misschien belangrijker nog, wat voor vragen kun jij hierover verwachten op je theorie-examen?

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Matrixborden betekenis

Op deze pagina leggen wij je alles uit over matrixborden en wat je moet weten om deze vragen tijdens het examen goed te beantwoorden. Het is helemaal niet moeilijk als je dit artikel leest en onze instructies volgt. Je kan altijd jouw vrienden en familie raadplegen maar niet iedereen zal de tijd of de kennis paraat hebben. Vandaar dat we hier bij autotheorie.nl alles hebben geplaatst voor jou, zodat jij goed voorbereid bent op het examen.

Wat zijn matrixborden

Ooit van die hangende beeldende borden boven ons wegdek van de snelweg opgemerkt? Misschien heb je je wel eens afgevraagd hoe je ouders of vrienden met een rijbewijs weten wanneer ze moeten afslaan of hoe ze makkelijk uit de file komen zonder enige stress of geklaag. Dat komt omdat verkeersdeelnemers onder andere gebruik maken van matrixborden die ons veilig door het verkeer laten manoeuvreren. 

Matrixborden zijn elektronische borden die eigenlijk dezelfde betekenis hebben als gewone verkeersborden die dienen als snelweg bord. Ze worden boven een rijstrook of naast de rijbaan gebruikt en komen voor op snelwegen. Is een weg in rijstroken verdeeld, dan kan een verkeersbord soms voor één rijstrook gelden. Denk aan matrixborden boven de weg die een maximumsnelheid aangeven. In tegenstelling tot gewone verkeersborden kunnen de matrixborden meerdere symbolen en snelheden tonen. Het bord wordt meestal gebruikt om weggebruikers te attenderen op de maximumsnelheid. Het is dus geen adviessnelheid bord, maar geeft de snelheid weer die gevolgd moet worden.

Elke rijstrook heeft een eigen matrixbord. In veel gevallen gaan de matrixborden automatisch aan om verkeer te waarschuwen voor een file iets verderop. Matrixborden reguleren dus het verkeer en veroorzaken geen files. Pas als er een file ontstaat, treden ze automatisch in werking. In het wegdek liggen namelijk detectielussen die verbonden zijn met de matrixborden.

Deze rijstroken registreren beginnende files zodra meerdere voertuigen met een snelheid lager dan 35 km/u passeren. Ben je dus op een wegdek verdeeld in meerdere rijstroken? Let dan op dit autosnelweg bord, deze geven belangrijke informatie door. Matrixborden zijn er niet alleen voor snelheden. Ze geven ook aan wanneer je kan afslaan om uit de file te komen of als een melding moet worden doorgeven. Bijvoorbeeld als een ernstig ongeval heeft plaatsgevonden, kunnen ze aangeven hoe lang de file zal duren en of het dan nog raadzaam is om verder te rijden.

Invullen op het examen.

De vragen over matrixbord zijn heel verschillend. Je kan verschillende info krijgen op schermen afgebeeld waarbij je dan moet aflezen en aantonen wat erop staat. Het klinkt simpel, maar je kan ook situaties krijgen waarbij je moet aangeven of je te maken hebt met een matrixbord of niet. Ook moet je verder onderscheid kunnen maken tussen normale – en verdeelde rijbanen. Aangezien je matrixborden hebt op rijstroken die verdeeld zijn moet je onthouden dat je op normale onverdeelde rijbanen geen matrixborden hoeft te verwachten. 

Ik hoop dat door dit artikel volledig duidelijk is geworden wat matrixborden zijn. Nog belangrijker, hoop ik dat je goed voorbereid bent voor het theorie-examen. Lees het artikel rustig een aantal keren door, zodat je het goed kunt onthouden. Op deze manier vergroot jij je slagingskans voor het auto theorie-examen.

Bonus tips voor auto theorie-examen oefenen

Zojuist heb ik je uitgelegd hoe je je kunt voorbereiden op de vragen omtrent matrixborden tijdens het examen. Maar naast dit onderwerp, worden er vele andere onderwerpen behandelt. Daarnaast zijn er ook slimme manieren om je voor te bereiden op het examen. Een aantal tips die ik met je mee wil geven zijn:

  • Blijf jezelf ontspannen, neem pauze van 10 minuten na elk uurtje
  • Eet goed en gezond, verwaarloos je maag helemaal niet want de energie heb je hard nodig.
  • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk scenario’s oefent zodat de vragen op de theorie-rijexamen herkenbaar zijn.
  • Rust goed uit voor het examen anders zal jij je suf voelen op het examen.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van proefexamens, het je helpen met onthouden en wie weet heb je geluk en komen enkele vragen terug.

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.