Kijk je ook zo uit naar het moment waarop je voor het eerst zelfstandig de openbare weg op kunt met een auto? Tijd om aan de slag te gaan met het halen van je rijbewijs! Voor je rijbewijs leg je twee examens af; een theorie- en praktijkexamen. Vaak slagen kandidaten voor het praktijkexamen, daar ze hier lange tijd voor hebben geoefend. Twijfel je nog over je vaardigheden? Neem een extra les, om de kans van slagen te vergroten. Het theorie-examen gaat niet altijd in één keer goed. Zeker bij kandidaten die het lastig vinden om zich langdurig op het theorieboek te concentreren. Rijden in een auto is immers veel leuker, dan het studeren uit een boek. Maak gebruik van de oefeningen op deze website om het halen van je theorie-examen makkelijker te maken.
Met een rijbewijs op zak ben je er nog niet. Tijd om een auto aan te schaffen en een verzekering te regelen. Start je binnenkort ook aan een nieuwe baan? In dat geval profiteer je mogelijk van een leaseauto met zakelijke autoverzekering via je werkgever.
Verschillende verzekeringen voor autobezitters
Een werkgever sluit vaak niet alleen een zakelijke autoverzekering af, om leaseauto’s beschikbaar te stellen aan het personeel. Ook een goederentransportverzekering is voor hen interessant. Het dekt de schade als gevolg van onder meer diefstal of het verlies van goederen uit een bedrijfswagen. Hoe zit dit bij particulieren die een verzekering voor hun nieuwe auto afsluiten? In dit geval is een WA-verzekering verplicht, als je de auto op de openbare weg gebruikt.
De WA-verzekering wordt in drie varianten aangeboden. Een losse WA-verzekering, een WA-verzekering met beperkt casco en een WA-verzekering met volledig casco zijn hierbij je opties. Het is afhankelijk van onder meer de waarde van het voertuig, welke van deze drie autoverzekeringen het meest geschikt is. Ook de plek waar je de auto parkeert speelt hierin mee. Op een openbare parkeerplaats langs de kant van de weg is de kans op schade immers groter, dan in een garage op eigen terrein.
Tip: gebruik eens een online vergelijkingstool om de verzekeringen van verschillende verzekeraars op een rijtje te kunnen zetten. Het geeft je een goed beeld van het verschil in premie tussen een WA-autoverzekering en een allrisk autoverzekering.
Aanvullende verzekeringen naast een WA-verzekering
Een WA-autoverzekering valt te combineren met verschillende aanvullende verzekeringen. Denk aan een rechtsbijstandverzekering, waarmee de kosten voor juridische hulp bij conflicten in verkeerssituaties vergoed worden. Wanneer een medeweggebruiker je aansprakelijk probeert te stellen voor schade aan diens voertuig, wil je jezelf juridisch kunnen verdedigen. Dit gaat makkelijker met de hulp van een advocaat of jurist. Naast de rechtsbijstandverzekering voor verkeerssituaties kun je ook een inzittendenverzekering overwegen. Of dit in jouw situatie interessant is, hangt af van de manier waarop je de auto straks verwacht te gebruiken. Neem je vaak vrienden mee, of rijd je voornamelijk alleen?
Op zoek naar je eerste auto na het halen van je rijbewijs
Wanneer je geen leaseauto via je werkgever krijgt of bijvoorbeeld nog op school zit, kun je zelf op zoek gaan naar je eerste auto na het halen van je rijbewijs. Kies je voor een compact model auto, of ga je direct voor een stationwagen? Er zijn verschillende websites met een groot aanbod aan occasions. Door voor een occasion te kiezen bespaar je veel geld. In de eerste paar jaar na uitgifte van een auto wordt er namelijk veel op de waarde hiervan afgeschreven. Deze afschrijving neemt af naarmate de auto ouder is. Een occasion van twee of drie jaar oud gaat nog vele jaren mee en heeft zelfs dan nog een restwaarde.