Internationaal rijbewijs

 

Wanneer jij je autotheorie en je rijexamen haalt, krijg jij je rijbewijs. Hier heb je maanden naar toegewerkt. Nu wil je natuurlijk zo snel mogelijk overal naar toe rijden waar je maar wilt. Daarvoor heb je uiteraard een rijbewijs gehaald, anders kun je net zo goed de fiets pakken.

Dit is natuurlijk binnen Europa altijd mogelijk met het rijbewijs wat je normaal aanvraagt, maar wil je buiten Europa reizen dan heb je een internationaal rijbewijs nodig. Het is dan ook goed om te kijken wat dit rijbewijs precies inhoudt en hoe je het internationale rijbewijs aanvraagt.

Internationaal rijbewijs

Op deze afbeelding is een voorbeeld te zien, ga snel verder naar onze uitleg voor meer informatie over het onderwerp.

Bekijk uitleg

Wat is een internationaal rijbewijs?

Een internationaal rijbewijs is een rijbewijs waarmee je in andere landen kunt laten zien welke voertuigen je mag besturen. Zo kan dit handig zijn als je aangehouden wordt door de politie in een ander land, maar ook voor het huren van een voertuig in een ander land heb je een internationaal rijbewijs nodig.
Het internationale rijbewijs is dan ook een rijbewijs die in meerdere talen uitlegt welke voertuigen je mag besturen. Zo weten de andere landen precies welke voertuigen je mag besturen. Je moet wel altijd je officiële rijbewijs bij je hebben, want dit geld alleen als officieel document, een internationaal rijbewijs niet.

Waar heb je een internationaal rijbewijs nodig?

Een internationaal rijbewijs aanvragen ga je niet doen als je gewoon boodschappen wilt gaan doen in Duitsland. Dat is nergens voor nodig. In landen binnen de EU heb je dan ook geen internationaal rijbewijs nodig. Daar kun je naar toe met je normale rijbewijs en hoef je geen extra rijbewijs voor te hebben.

Buiten de EU heb je hem vaak wel nodig. Een ANWB internationaal rijbewijs kun je opzoeken op de ANWB website. Hier kun je precies vinden wat voor een soort rijbewijs je nodig hebt in welk land. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Internationaal rijbewijs aanvragen

Het aanvragen van een internationaal rijbewijs hoef je niet bij de gemeente te doen. Het werkt dus anders dan hoe het rijbewijs aanvragen normaal werkt. Je kunt gewoon eenvoudig naar de ANWB winkel toe gaan. Een ANWB internationaal rijbewijs is gewoon geldig, waardoor dit een makkelijke manier is om zo’n rijbewijs aan te vragen.

Het aanvragen kun je gewoon in de winkel zelf doen. Daar kun je kiezen welk model je nodig hebt. Er zijn namelijk drie verschillende modellen waar je uit kunt kiezen:

  • Model 1968
  • Model 1949
  • Model 1926

In de ANWB winkel zullen ze je precies uitleggen welke je nodig hebt en wat de beste opties zijn.

De kosten internationaal rijbewijs

Voordat je een internationaal rijbewijs aanvraagt, wil je natuurlijk weten wat je dit ongeveer gaat kosten. Omdat er verschillende keuzes zijn, kunnen de prijzen verschillen. De prijzen verschillen tussen de €18,95 tot €24,95 en het is goedkoper dan de normale kosten van een rijbewijs. In de ANWB kunnen ze je uitleggen welke je nodig hebt.

De kosten betaal je dus niet aan de gemeente. De kosten betaal je aan de ANWB winkel. Zodra je het internationaal rijbewijs aanvraagt, moet je ook twee pasfoto’s mee nemen die erop komen te staan. Op die manier is het internationale rijbewijs zo compleet mogelijk.

 

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2023

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.