Het theorie-examen auto is onderdeel van je opleiding tot automobilist. Je moet geslaagd zijn voor het theorie-examen auto voordat je het praktijkexamen CBR of een tussentijdse CBR-toets kunt afleggen. Voor het theorie-examen auto moet je minimaal 16 jaar zijn. Bij het CBR kun je kiezen uit 3 verschillende theorie-examens.

Hoe lang is je theorie geldig eigenlijk? Het theorie-certificaat is 1,5 jaar geldig op de dag dat je deze hebt gehaald. Binnen deze tijd moet jij je praktijkexamen gehaald hebben bij het CBR.

1.De normale theorie-examenauto (Nederlands of Engels).
2.CBR Theorie examen auto met extra tijd (Nederlands of Engels).
3. Individueel theorie-examen (met of zonder tolk).

Hoe ziet het theorie-examen eruit? De theorie-examenauto bestaat uit 65 vragen.

Deze vragen zijn onderverdeeld in 3 delen:

1.Gevaarherkenning (25 vragen, waarvan u er minimaal 13 goed moet hebben).
2. Verkeerskennis (12 vragen, waarvan u er minimaal 10 goed moet hebben).
3. Verkeersinzicht (28 vragen, waarvan u er minimaal 25 goed moet hebben).

De theorie-examenauto heeft een totale duur van 30 minuten. In de categorie gevaarherkenning krijg je 8 seconden per vraag om te beantwoorden. In de categorie verkeerskennis heb je in totaal 8 minuten de tijd voor alle vragen. En in de categorie verkeersinzicht heb je in totaal 16 minuten responstijd. Ook geldt dit voor de motortheorie.

Voor een CBR theorie-examen met extra tijd en voor een theorie-examen CBR individueel heb je 45 minuten examentijd. Je krijgt 5 minuten extra tijd voor categorie verkeersinformatie en 10 minuten extra tijd voor categorie verkeersinzicht.

Opfrisrijles nodig?

Het komt regelmatig voor dat kandidaten met een rijbewijs op zak een paar rijlessen willen volgen voor de auto of motor om weer vertrouwen in het verkeer te krijgen.

Tijdens de opfriscursussen zal de instructeur een algemene rit met je maken en je advies en instructies geven. Ook kun je aangeven waarop je zou willen oefenen, bijvoorbeeld op speciale manoeuvres of bepaalde situaties waar je bang voor bent.

Voor de bijlessen betaal je de reguliere lessen. En dit kun je telkens bij de instructeur boeken, tot je weer vertrouwen hebt en weer zorgeloos kunt rijden.