Het zonnetje begint weer te schijnen, wat betekent dat het motorseizoen weer bijna kan beginnen. Uiteraard is het verplicht om je motor te verzekeren voor hij de weg op mag. Maar die maandelijkse kosten voor de motorverzekering, kun je daarop besparen? Dat kan zeker! In dit artikel leggen we je precies uit hoe het zit.

Goed vergelijken

De eerste manier waarop je kunt besparen op je polis, is door goed je huiswerk te doen en de verschillende opties te vergelijken. Er zijn veel verschillende verzekeraars waar je een motorverzekering kunt afsluiten en de polissen van die verzekeraars kun je naast elkaar leggen. Gelukkig hoef je dit niet helemaal zelf te doen, er zijn namelijk genoeg vergelijkingswebsites beschikbaar die dit voor je doen.

Een belangrijke tip is om je bij het vergelijken niet blind te staren op de premies. Want hoewel het aantrekkelijk kan zijn om maandelijks een stuk minder kwijt te zijn, kan dit je op de lange termijn alsnog duur komen te staan. Over het algemeen geldt namelijk dat hoe lager de premie is, hoe minder er gedekt wordt. Met andere woorden: als je weinig premies betaalt, dan komen waarschijnlijk veel kosten voor jouw rekening in het geval van schade. Het is dus zoeken naar de juiste balans tussen een lage premie en een goede dekking.

Kies voor een winterstop

Motorrijden doe je natuurlijk liever als het wat warmer is. Daarom is het dan ook mogelijk om een winterstop in te bouwen in je motorverzekering. Je kiest er dan voor om je motor een aantal maanden per jaar niet te verzekeren. Die maanden hoef je geen premies te betalen. Als je maar een paar maanden per maand de motor gebruikt, dan kan zo’n winterstop je serieus geld besparen. Voor veel mensen is dit dan ook een slimme keuze.

Het is wel belangrijk om te weten dat je tijdens de winterstop ook echt geen gebruik mag maken van de motor. Om op de openbare weg te rijden, ben je namelijk verplicht om je motor te verzekeren. Voor het rijden op een onverzekerde motor gelden hoge boetes.

Schadevrije jaren opbouwen

De laatste manier om te besparen op je motorverzekering is door schadevrije jaren op te bouwen. Deze tip is misschien een beetje flauw, omdat je het aantal schadevrije jaren motor en auto natuurlijk niet volledig zelf in de hand hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je kunt er niet altijd zelf iets aan doen. Wel kun je overwegen of je voor kleine dingen, zoals lakschade, altijd een claim moet indienen bij de verzekeraar. Vaak kost een reparatie van dit soort zaken niet veel, dus het is het niet altijd waard om hiervoor schadevrije jaren in te leveren.