Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Hoe hard mag je met een aanhanger

Rijden met aanhanger vergt een andere snelheid dan zonder. Hoe kun je de snelheid met aanhanger bepalen? En nog belangrijker: Wat voor vragen kun jij op het auto rijexamen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Regels aanhanger

Elk land heeft zijn eigen wetgeving wat betreft aanhangers. Wanneer je de grens overgaat, moet je dus rekening houden dat daar andere regels kunnen gelden. Hoe hard je mag rijden met een aanhanger hangt af van het type aanhanger en de auto die je bezit. Het moment dat je op pad gaat met een aanhanger is de maximale snelheid die je mag rijden belangrijk. Alvorens je start met rijden is het goed eerst te onderzoeken wat de maximale snelheid is in het land of de weg waar je gebruik van zal maken. Het kan ook voorkomen dat je een verkeersbord tegenkomt op een weg waar je niet mag rijden met een aanhanger boven een bepaald gewicht.

De maximum snelheid in Nederland is bepaald op max 90km/u. De max snelheid met aanhanger is bedoeld voor een kleine aanhanger die samen met je auto het gewicht van 3.500kg niet overschrijdt. Ligt het gewicht hoger, dan is de maximale snelheid 80 km/u. Heb je geen idee hoe zwaar je auto of je aanhanger is? Dit staat in de papieren die je mee hebt gekregen toen je de auto of aanhanger kocht. Ook zijn er vaak op industrieterreinen weegbruggen beschikbaar om jouw voertuig of aanhanger te wegen.

Snelheid met aanhanger in Europa

Nu we weten dat niet elk land dezelfde regelgeving heeft, zijn er een aantal zaken waarop gelet moet worden. In sommige landen zijn er goede wegen met over het algemeen vlakke landschappen. Andere landen hebben meer heuvels en bergen. Deze informatie is zeer belangrijk voor elke bestuurder die de weg wenst op te gaan met een aanhanger. Hoe hard mag je op de snelweg of autoweg? Dit is ook per land verschillend.

Per land moet je dus kijken naar de maximale snelheid met aanhanger. Bij niet vlakke landschappen moet de maximale snelheid aangepast worden en bij bergachtige landschappen idem dito. Zo hebben België, Duitsland en Frankrijk andere regels dan Nederland. Wanneer je naar deze landen reist met een aanhanger, kun je bij de ANWB de specifieke regels nalezen. De regels voor andere landen hoef je overigens niet te onthouden voor je auto theorie.

Maximale snelheid

Elke keer wanneer naar de maximale snelheid van de aanhanger of de maximale snelheid van de caravan wordt gekeken, moet de remweg ook onder de loep worden genomen. De remweg wordt langer op het moment dat de aanhanger zwaarder wordt. Is de snelheid hoger, wordt de remweg automatisch langer door de zware lading.

Voor de overheden in elk land wordt een fietsdrager niet gezien als een aanhangwagen. Hierbij geldt dus dezelfde maximumsnelheid als voor gewone personenauto’s. Nu weten we ook dat een aanhanger niet is gemaakt voor hoge snelheden. Dit zou voor een ieder al wat logischer moeten zijn, om de snelheid van de auto te bekijken.

 

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.