Het behalen van het theoriecertificaat is de eerste stap op weg naar je autorijbewijs. Als je dat eenmaal op zak hebt, begint het eigenlijk pas. Dan mag je zelf in een auto rondrijden. Maar voordat het zover is, zijn er nog wel wat zaken om te regelen. Soms kiezen mensen ervoor om niet direct zelf een auto aan te schaffen. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van de familieauto of ze huren een auto op de momenten waarop ze die nodig hebben. Het aanschaffen van een auto is immers niet goedkoop en je krijgt ook direct te maken met de kosten voor de motorrijtuigenbelasting en verzekering.
Premies vergelijken
Over de motorrijtuigenbelasting hoef jij je geen zorgen te maken. Zodra je een auto koopt, zul je die op jouw naam moeten registreren. De verkopende partij is hierbij betrokken en zal er niet mee akkoord gaan als jij die registratie niet voltooit. Het gevolg is dat de Belastingdienst je direct weet te vinden en de wegenbelasting automatisch bij je in rekening bent. Het beste kun je ervoor kiezen om ze te machtigen voor het periodiek afschrijven van de kosten. Dat is een zorg minder en je voorkomt hiermee dat je boetes moet betalen doordat je onverhoopt een betaling bent vergeten. Bij de autoverzekering ligt dat anders: hiervoor moet je zelf zorgen. Het beste kun je eerst de premies voor de door jou gewenste autoverzekering vergelijken en op basis daarvan de voordeligste aanbieder kiezen.
Voorkom een boete
Zoals de Belastingdienst je een boete kan opleggen wegens het niet tijdig betalen van de motorrijtuigenbelasting, zo kan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) je een boete opleggen als je onverzekerd rondrijdt. Het afsluiten van je autoverzekering moet namelijk geregeld zijn voordat je met jouw auto de weg op gaat. Vaak kun je dat al regelen met een simpel telefoontje naar je verzekeringsagent of door een verzekering direct online af te sluiten. Het gaat erom dat ergens concreet vastgelegd wordt dat jij de auto verzekerd hebt. Het papierwerk volgt dan later wel.
Verschillende dekkingen
Je bent verplicht om voor het voertuig minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Daarmee regel je de schade die jij toebrengt aan derden. Wil je ook schade aan je eigen voertuig dekken, dan kies je voor een WA-plus of allriskverzekering. Daarnaast heb je extra opties, zoals een inzittendenverzekering en een verzekering voor pechhulp.