Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Groene streep op de weg

 

Ben jij bekend met de groene streep op de weg? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Strepen op de weg betekenis

Er zijn verschillende strepen op de weg te vinden met allemaal een eigen betekenis. Een van deze strepen zijn de groene strepen op de weg. De vraag die hierbij komt kijken is “wat betekent de groene streep op de weg?” Nu we weten dat verkeersborden voor orde zorgen in het verkeer, en het om deze reden belangrijk is om verkeersborden te oefenen, staan deze niet overal. Daarom zijn er in sommige gevallen ook strepen op de weg die helpen om het verkeer te ordenen. Door de strepen op de weg kunnen rijbanen en rijstroken verdeeld worden of kan er worden aangegeven wat de maximumsnelheid is.

Kom je een groene streep op de weg tegen, dan geeft dat de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur aan. Staat er een brede groene streep midden op de weg, maakt dat je extra alert voor gevaar van het inhalen. Zie je een groene streep op de weg met een onderbroken lijn, geeft dat aan dat je op die weg wel mag inhalen. Aan de strepen kun je ook zien hoe hard je mag rijden. Dit is een belangrijk onderdeel van zowel het auto theorie examen als het motor theorie examen.

De snelheidsfactor

De groene kleur tussen de doorgetrokken strepen geeft aan welke snelheid je mag aanhouden op die weg. Zie je een dubbele doorgetrokken streep met een groen vlak er tussen, dan is de maximale snelheid op die weg 100 kilometer per uur. Je mag op deze weg niet inhalen als er een doorgetrokken lijn is. Inhalen is alleen mogelijk op plaatsen waar de witte strepen naast de groene strepen onderbroken zijn, de onderbroken strepen. De strepen die zijn aangegeven op de weg, veranderen niets aan de bestaande verkeersregels. Die blijven ongewijzigd. Ontbreken er strepen op de weg, dan is inhalen toegestaan. Verkeersborden gaan altijd voor de lijnen op de weg.

Waarom groene strepen

Eerder hebben we in het bovenstaande kunnen lezen dat een 100 km weg voorzien is van een groene middenstreep die is doorgetrokken met een kantstreep. Een 80 km weg heeft geen middenlijn en heeft hierbij ook onderbroken kantlijnen. Personen die kleurenblind zijn kunnen op zo een manier gemakkelijk de snelheidslimiet herkennen aan de kantstreep. Kortom, de kantstrepen zijn op een autoweg doorgetrokken. Dit in tegenstelling tot de kantstrepen die op een 80 km weg onderbroken zijn.

Gekleurde stroken worden in het verkeer voor meer doeleinden gebruikt. Er moet gelet worden op de extra groene strook, die voor snelle rijders op het fietspad bestemd is. Te denken aan e-bikers en wielrenners. Deze groep gaat meestal te snel op het fietspad, maar te langzaam en kwetsbaar op de autoweg. Door de groene streep in het midden, kan de rijder duidelijk zien waar hij moet rijden. Het geeft dus duidelijk aan dat je elkaar mag inhalen, maar op de juiste manier en op een veilige plek.

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Scooter theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Auto theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Motor theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.