Bereid je voor op je theorie examen met

Groene streep op de weg

 

Weet jij over de groene streep op de weg? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit. 

groene streep op de weg

Op deze afbeelding is een voorbeeld te zien, ga snel verder naar onze uitleg voor meer informatie over het onderwerp.

Bekijk uitleg

Weg met groene streep betekenis

Strepen op de weg hebben allemaal een eigen betekenis. Naast borden is het ook belangrijk te kijken naar de groene strepen op de weg. De vraag hierbij is wat betekent de groene streep op de weg. Nu weten we dat verkeersborden voor orde zorgen in het verkeer, om deze reden is verkeersborden oefenen ook een belangrijk onderdeel van het theorie examen. En natuurlijk staan ze niet overal, ondanks ze alle informatie geven die een bestuurder nodig heeft. Maar ook strepen op de weg kunnen helpen om het verkeer te ordenen. Door de strepen op de weg kunnen rijbanen en rijstroken verdeeld worden of kan er worden aangegeven wat de maximumsnelheid is.

Kom je een groene streep op de weg tegen dan geeft dat aan de maximumsnelheid 100 kilometer per uur. Staat er een brede groene streep midden op de weg maakt dat je extra alert voor gevaar van het inhalen. Zie je een groene streep op de weg met een onderbroken lijn, geeft dat aan dat je op de weg wel mag inhalen. Aan de strepen kun je ook zien hoe hard je mag rijden. Dit is een belangrijk onderdeel van zowel het auto theorie examen als het motor theorie examen.

De snelheidsfactor

De groene kleur tussen de die doorgetrokken is tussen de twee strepen geeft aan welke snelheid je mag aanhouden op die weg. Zie je een dubbele doorgetrokken streep met een groene vlak tussen dan is de maximale snelheid op die weg is 100 kilometer per uur. Je mag op deze weg niet inhalen als er een doorgetrokken lijn is. Inhalen is alleen mogelijk op plaatsen waar de witte strepen naast de groene strepen onderbroken zijn. De strepen die zijn aangegeven op de weg veranderen niets aan de bestaande verkeersregels, die blijven ongewijzigd. Ontbreken er strepen dan is inhalen toegestaan. In sommige gevallen is een plaatselijk verbod nodig. Dit gebeurd dan door middel van verkeersborden. Borden gaan dan voor de lijnen op de weg.

Waarom groene strepen

Eerder hebben we in het bovenstaande kunnen lezen dat een 100 km weg voorzien is van een groene middenstreep en dit is doorgetrokken met een kantstreep. Een 80 km weg heeft geen middenlijn en heeft hierbij ook onderbroken kantlijnen. Personen die kleurenblind zijn kunnen op zo een manier gemakkelijk de snelheidslimiet herkennen aan de kantstreep. Kortom, de kantstrepen zijn op een autoweg doorgetrokken, dit in tegenstelling tot de kantstrepen die op een 80 km weg onderbroken is.

Gekleurde stroken worden in het verkeer voor meer doeleinden gebruikt. In koude landen komt het groene vlak vaker voor. Er moet gelet worden op de extra groene strook, die is voor snelle rijders op het fietspad, te denken aan de e-bikers en wielrenners. Deze groep gaat meestal te snel op het fietspad, maar te langzaam en kwetsbaar voor de autoweg. Die mogen ze liever niet gebruiken. Door de groene streep in het midden, kan de rijder duidelijk zien waar hij moet rijden. Het geeft dus duidelijk aan dat je elkaar mag inhalen, maar op de juiste manier en veilige plek.

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2023

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.