Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Gevaarherkenning

 

Wil je veilig de weg op dan moet je gevaarherkenning leren. Het is niet alleen essentieel op de weg, maar ook onderdeel van je autotheorie-examen. Je mag pas de weg op als je aan hebt kunnen tonen dat je gevaren op de weg kunt identificeren. Onderdeel van gevaarherkenning is ook het juist handelen bij gevaar. Laten we eens wat dieper ingaan op het onderwerp en lees onze belangrijkste gevaarherkenning tips.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Het belang van gevaarherkenning

Gevaarherkenning leren is niet alleen noodzakelijk voor het verkrijgen van je felbegeerde rijbewijs. Het is de sleutel tot veiligheid op de weg. Het is zowel voor jezelf als andere weggebruikers belangrijk dat je potentieel gevaar herkent. Als je hier op de juiste manier op reageert, kan dat veel leed voorkomen. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom gevaarherkenning cruciaal is:

 • Voorkom ongelukken – Gevaarherkenning leren is van belang om ongevallen te voorkomen. Dankzij het oefenen weet je gevaarlijke situaties beter te herkennen en kun je snel anticiperen. 
 • Verbeteren van de verkeersveiligheid – Gevaarherkenning helpt om de algemene verkeersveiligheid te verbeteren. Bovendien helpt het bij de doorstroom van het verkeer.
 • Noodzakelijk voor je theorie-examen – Voordat je op kunt voor je praktijkexamen moet je je autotheorie-examen halen. Gevaarherkenning is hiervan een belangrijk onderdeel. 

Gevaarherkenning oefenen

Voordat je op gaat voor je theorie-examen kun je het beste gevaarherkenning oefenen. Tijdens het autotheorie-examen krijg je 25 vragen over dit onderwerp. Je krijgt vervolgens 8 seconden om een vraag te beantwoorden. Je moet de antwoorden dan ook direct paraat hebben. Dit zijn een aantal manieren voor gevaarherkenning oefenen:

 1. Online training – Een online training leert je alles over gevaarherkenning. Je leert tijdens deze training alles wat je moet weten om de vragen van het examen te kunnen beantwoorden. Bovendien kun je gevaarherkenning oefenen gratis met de voorbeeldvragen.
 2. Boeken – Denk je dat gevaarherkenning leren je beter af gaat als je zelf oefent, koop dan een theorieboek. Deze boeken zijn tegenwoordig ook als e-book te downloaden en bevatten alle benodigde theorie.
 3. Video cursus – Iedereen leert op een andere manier. Ben je visueel ingesteld en wil je op je eigen tempo lieren, kies dan voor een video cursus. Op deze video vind je ook gevaarherkenning tips. 

Wat te doen bij gevaarlijke verkeerssituaties

Gevaarherkenning is heel belangrijk, maar je moet ook weten wat je moet doen in een gevaarlijke situatie. Zie je een gevaarlijke situatie dan zijn er 3 dingen die je kunt doen, remmen of gas loslaten. Welke van de twee je kiest, is per situatie verschillend.

Remmen doe je als het noodzakelijk is om snel vaart te minderen. Dat doe je onder andere in de volgende gevallen:

 • Als er een groot verschil is tussen jouw snelheid en die van andere weggebruikers.
 • Je remt bij files en opstoppingen.
 • Je remt als kinderen, fietsers of andere weggebruikers plotseling de weg oversteken.
 • Je remt bij obstakels zoals tegenliggers, maar ook op smalle wegen. 
 • Je remt af als je inhaalt.
 • Je remt als de situatie onoverzichtelijk of gevaarlijk is.
 • Je remt af als je drukke gebieden binnen rijdt.

In sommige gevallen is er geen directe dreiging, maar is gas loslaten wel aan te raden. Dat geldt bijvoorbeeld als je een schoolzone of woonwijk nadert. Kinderen kunnen hier plotseling de weg oversteken. Als het ijzelt is het verstandiger om gas los te laten dan te remmen. 

Benieuwd hoeveel vragen je hiervan fout mag hebben? Bekijk het hier!

Gevaarherkenning tips

Om je alvast op weg te helpen hebben we hier een paar gevaarherkenning tips verzameld. Deze tips geven je een kleine voorsprong als je nog moet gaan leren voor het CBR theorie-examen.

 1. Houd voldoende afstand – Houd altijd goed afstand van je voorganger. Op die manier kun je op tijd reageren op gevaar. 
 2. Anticipeer op het rijgedrag van anderen – Houd in de gaten wat anderen doen en anticipeer daarop. Als op een bepaalde plek mensen meestal afremmen kun je daar alvast op reageren.
 3. Houd de weg goed in de gaten – Blijf alert op veranderingen, overstekende mensen en gevaarlijke situaties. 
 4. Spiegelen – Kijk niet alleen voor je maar gebruik ook je spiegels om naast je en achter je te kijken.
 5. Rijd rustig – Blijf altijd kalm, ook als je een gevaar ziet. 

Dankzij gevaarherkenning veilig de weg op

Gevaarherkenning leren is niet alleen van belang voor het halen van je rijbewijs. Als weggebruiker ben je medeverantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. En ook al rij je zelf prima, gevaarherkenning kan levens redden. Gevaarherkenning oefenen gratis kan een groot verschil maken. 

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.