Bereid je voor op je theorie examen met

Gelijkwaardig kruispunt

Weet jij al over gelijkwaardig kruispunt? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit. 

Gelijkwaardig kruispunt

Op deze afbeelding is een voorbeeld te zien, ga snel verder naar onze uitleg voor meer informatie over het onderwerp.

Bekijk uitleg

Wat is een gelijkwaardig kruispunt

Dus je bent aan het leren voor je theorie-examen om je auto rijbewijs te halen. Tijdens het examen krijg jij gegarandeerd een vraag over gelijkwaardig kruispunt. Maar wat betekent dit precies? En belangrijker wat voor een vragen kun jij hierover verwachten op je theorie-examen? Op deze pagina leggen wij je alles hierover uit wat je moet weten over een gelijkwaardig kruispunt. Het is helemaal niet moeilijk als je dit artikel leest en onze instructies volgt. Je kan altijd jouw vrienden en familie raadplegen maar niet eenieder zal de tijd hebben vandaar we hier alles hebben geplaatst voor jou.

Wat is een gelijkwaardig kruispunt

Een gelijkwaardig kruispunt is een kruispunt van 12 of meer wegen waarbij er voor allemaal dezelfde regels gelden m.a.w. geen van de wegen hebben voorrang dus je zal goed moeten opletten om een botsing te voorkomen. De regel zegt dat de wagens die vanuit rechts komen voorrang hebben.

Nou op een gelijkwaardig kruispunt zijn er verschillende situaties die zich kunnen voordoen. Stel er zijn twee wagen tegenover elkaar en beide gaan rechtdoor dan is er geen probleem. Er hoeft geen voorrang verleend te worden en ze kunnen beide dus ongehinderd door rijden. Stel dat er twee wagen tegenover elkaar staan ze moeten beide rechtsaf dan zouden ze dat ook gezamenlijk kunnen doen en ook als ze bijvoorbeeld linksaf moeten maar dit geld alleen voor wagens tegenover elkaar. Zouden ze tegenover elkaar staan en dienen ze dan dezelfde weg op dan heeft degene met de kortste bocht voorrang.

Als het gaan om wagen van verschillende richtingen uit dan zal je moeten kijken of hij rechts of links van jou ligt. Omdat namelijk het verkeer vanuit rechts voorrang moet krijgen. Ligt ie links van jou en jij op zijn rechts dan heb jij automatisch dus voorrang en hoef je dus niet af te remmen. Zijn er nu drie wagen vanuit verschillende richtingen die elk een richting op moet zal er net een klok vanuit rechts uit voorrang verleend moeten worden. Als jou rechts dus vrij is heb jij voorrang daarbij zorg je ervoor dan de andere bestuurder voorrang krijg nadien want doordat jij jou voorrang hebt gekregen komt zijn rechtsvrij en kan ie dus verder.

Nu dat alle wagens vrij zijn mag de laatste wagen doorrijden maar als er tijdens deze situatie een wagen aankomt op zijn rechts dan wil dat zeggen dat zijn rechts niet meer vrij is en hij dus dan moet wachten totdat die vrij is. Bij een situatie van meerdere wagens waarbij de wagen van alle kanten uitkomen en er geen rechts vrij is zal 1 wagen voorrang moeten verlenen.

Degen die voorrang verleend zal natuurlijk meestal de laatste zijn die zal vertrekken aangezien meestal zijn rechts als laatst vrij zal zijn en hij zijn voorrang heeft weggegeven.

Invullen op het examen.

Bij de vragen over een gelijkwaardig kruispunt gaat het meestal erom dat je kan aangeven wat er gebeurt tijdens de situaties en hoe het verkeer zich moet afspelen. De gouden regel zegt dat je het verkeer van rechts altijd voorrang heeft dus zal alles zich in die regel moeten afspelen. Ik hoop dat door dit artikel volledig duidelijk is geworden wat gelijkwaardig kruispunt inhoudt. Nog belangrijker hoop ik dat je goed voorbereid bent voor het theorie-examen. Lees het artikel rustig een aantal keren door zodat je het goed kunt onthouden. Op deze manier vergroot jij je slagingskans voor het auto theorie-examen. Dus onthoudt goed: hele korte samenvatting.

Bonus tips voor auto theorie-examen oefenen

Zojuist heb ik je uitgelegd hoe je je kunt voorbereiden op gelijkwaardig kruispunt tijdens het examen. Maar naast dit onderwerp, worden er vele andere onderwerpen behandelt. Daarnaast zijn er ook slimme manieren om je voor te bereiden op het examen. Een aantal tips die ik met je mee wil geven zijn:

  • Blijf jezelf ontspannen, neem pauze van 10 minuten na elk uurtje
  • Eet goed en gezond, verwaarloos je maag helemaal niet want de energie heb je hard nodig.
  • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk scenario’s oefent zodat de vragen op de theorie-rijexamen herkenbaard zijn.
  • Rust goed uit voor het examen anders zal jij je suf voelen op het examen.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van proefexamens, het je helpen met onthouden en wie weet heb je geluk en komen enkele vragen terug.

Waarom Autotheorie.nl?

 

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2023

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.