Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Gelijkwaardig kruispunt

Middels dit artikel raak jij bekend met het gelijkwaardig kruispunt. Wat zijn de regels wanneer je een gelijkwaardig kruispunt nadert en wat voor vragen kun je hierover verwachten tijdens het theorie-examen. Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Wat is een gelijkwaardig kruispunt

Dus je bent aan het leren voor je autotheorie-examen om je autorijbewijs te halen. Tijdens het examen krijg jij gegarandeerd een vraag over het gelijkwaardig kruispunt. Maar wat is een gelijkwaardig kruispunt precies? Een gelijkwaardig kruispunt is een kruising waar de voorrang niet door markeringen bepaald wordt, zoals voorrangsborden, verkeerslichten of haaientanden. Wanneer dit wel het geval is, spreken we van een ongelijkwaardig kruispunt. De voorrangsregels die hier gelden is dat het verkeer van rechts voorrang heeft. Het verkeer dat links van jou komt, moet jou dus voor laten gaan. Het verkeer dat rechtdoor gaat op dezelfde weg, gaat voor.

Situaties op een gelijkwaardig kruispunt

Op een gelijkwaardig kruispunt kunnen zich verschillende situaties voordoen. Stel, er bevinden zich twee wagens tegenover elkaar die beiden rechtdoor gaan. In dit geval hoeft niemand voorrang te verlenen en kunnen ze beiden ongehinderd doorrijden. Stel dat er twee wagens tegenover elkaar staan en ze moeten beide rechtsaf, dan zouden ze dat ook gezamenlijk kunnen doen. Gaan de tegenoverliggende wagens dezelfde richting op? Dan heeft degene met de kortste bocht voorrang.

Als er wagens verschillende richtingen uitgaan, dan zal je moeten kijken of de wagens rechts of links van jou liggen. Rechts heeft namelijk voorrang. Komt er een wagen links van jou, dan heb jij dus voorrang en mag je de weg vervolgen. Zijn er drie wagens die uit verschillende richtingen komen die elk een andere richting op moeten, geldt ook weer: rechts heeft voorrang. Zodra de wagen rechts van jou is doorgereden, mag jij je weg vervolgen.

Het kan voorkomen dat er vanuit alle kanten van het kruispunt wagens komen en allemaal rechtdoor moeten. In dat bijzondere geval, heffen de voorrangsregels elkaar op en zal een van de wagens als eerste moeten vertrekken om de volgorde te bepalen. Kijk in dit geval goed naar het gedrag van de andere bestuurders en maak oogcontact waar mogelijk, om de situatie in goede banen te leiden.

Invullen op het examen

Bij de vragen over een gelijkwaardig kruispunt gaat het meestal erom dat je kan aangeven wat er gebeurt tijdens de situaties en hoe het verkeer zich moet afspelen. De gouden regel zegt dat je het verkeer van rechts altijd voorrang heeft, dus zal alles zich in die regel moeten afspelen. Ik hoop dat door dit artikel volledig duidelijk is geworden wat een gelijkwaardig kruispunt inhoudt. Nog belangrijker, hoop ik dat je goed voorbereid bent voor het theorie-examen. Lees het artikel rustig een aantal keren door zodat je het goed kunt onthouden. Op deze manier vergroot jij je slagingskans voor het auto theorie-examen. OOefen goed alle voorrangsregels en verkeersborden.

Bonus tips voor auto theorie-examen oefenen

Zojuist heb ik je uitgelegd hoe je je kunt voorbereiden op gelijkwaardig kruispunt tijdens het examen. Maar naast dit onderwerp, worden er vele andere onderwerpen behandelt. Daarnaast zijn er ook slimme manieren om je voor te bereiden op het examen. Een aantal tips die ik met je mee wil geven zijn:

  • Blijf jezelf ontspannen, neem pauze van 10 minuten na elk uurtje
  • Eet goed en gezond, verwaarloos je maag helemaal niet want de energie heb je hard nodig.
  • Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk scenario’s oefent zodat de vragen op de theorie-rijexamen herkenbaard zijn.
  • Rust goed uit voor het examen anders zal jij je suf voelen op het examen.
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van proefexamens, het je helpen met onthouden en wie weet heb je geluk en komen enkele vragen terug.

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Scooter theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Auto theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Motor theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.