Een auto kopen, zeker een eerste auto, is voor veel mensen een hoogtepunt in hun leven. Naast dat een auto een prachtig voertuig is, is het voor velen ook een symbool voor vrijheid. Zeker wanneer je jong bent en je eerste auto koopt zul je een gevoel van vrijheid bekruipen wanneer je opeens helemaal eigen baas bent over je bolide. Dat dit niet gratis is, daar zul je ook al snel achter komen. Daarom hier de kosten op een rij waarvan het goed is om rekening mee te houden wanneer je een eerste auto gaat kopen. 

De aanschaf

Allereerst natuurlijk de aanschafprijs, die verschil enorm per auto. Een occasion is veel goedkoper dan een nieuwe auto, laat je daarom niet  verleiden door allemaal blinkende auto’s, maar kijk goed naar wat je budget is en kies binnen die range een auto. Maar kijk ook direct verder dan de aanschafprijs. Want er spelen vaste lasten mee die iedere maand terugkomen en die ervoor kunnen zorgen dat jij al snel de aanschafprijs bent vergeten en alleen nog maar die vaste lasten ziet. De ene auto is hierbij namelijk de andere niet. Het verschil in brandstofkosten, maar ook aan verzekering en belasting verschilt enorm en dat verschil lijkt alleen nog maar verder toe te nemen. Het is goed om hier vooraf een berekening van te maken en te kijken wat het per maand scheelt. Soms kun je beter aan de voorkant wat extra investeren in de aanschafprijs, om later in vaste lasten juist weer te besparen.

Pech onderweg

Ook is het goed om er rekening mee te houden dat iedere weggebruiker kans maakt op schade en dat dit echt iedereen kan overkomen. Investeer dan ook in een goede verzekering die de meeste autoschade vergoedt. Maar ook zaken als goede preventie en een abonnement bij de wegenwacht zijn aan te raden. Dit zijn dingen die in eerste instantie wat geld kosten, maar waar je achteraf ontzettend blij mee bent dat je het gedaan hebt want de kosten kunnen anders al zeer snel oplopen. Een goede verzekering bijvoorbeeld kost eerst wat geld, maar uiteindelijk zul je blij zijn met elke euro die je daaraan hebt uitgegeven.

Kortom; een auto geeft een enorm stuk vrijheid en gevoel van zelfstandigheid, maar kan tevens ook voor stress zorgen wanneer het je laatste euro’s zijn die je eraan uit moet geven. Zorg er daarom voor dat je vooraf weet wat de kosten gaan zijn, en ook dat je hierin aan de preventiekant al investeert. Daarnaast is het altijd goed een financiële buffer te hebben, zeker voor de onverwachte zaken die er opeens op je pad kunnen komen wanneer jij je op de weg gaat begeven.