auto rijden

Als je een nieuwe auto nodig hebt, heb je verschillende mogelijkheden afhankelijk van je situatie. Koop je een auto? Zo ja, kies je dan voor een nieuwe auto of een tweedehands auto? Misschien heb je de mogelijkheid om een leaseauto te nemen. Kun je niet zakelijk leasen, dan is private lease ook een mogelijkheid. In dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden en hun voor- en nadelen.

Een auto kopen

Heb je besloten om een auto te kopen dan heb je twee mogelijkheden. Je koopt een nieuwe auto of je gaat voor een tweedehands auto.

Een nieuwe auto kopen

Het voordeel van een nieuwe auto is dat je minder snel last van mankementen hebt en dat je beschikt over de nieuwste functies en technologie. Het nadeel van een nieuwe auto is dat je een behoorlijke som geld nodig hebt. De auto zelf daalt snel in waarde.

Een tweedehands auto kopen

Ook de aanschaf van een tweedehands auto heeft voor- en nadelen. Het voordeel van een tweedehands auto is dat deze een stuk goedkoper is dan een nieuwe auto. Het nadeel is dat je veel kosten kwijt kan zijn aan onderhoud. Zeker als dit in het verleden niet goed is uitgevoerd. Daarom is het belangrijk om de geschiedenis van de auto te controleren. Laat een tweedehands auto keuren door een onafhankelijke garage voordat je tot aankoop overgaat. Zo kun je eventuele verborgen gebreken ontdekken.

Hoe financier je een eigen auto?

Een auto kopen kost geld. Er zijn meerdere manieren waarop je de aanschaf kunt bekostigen. Je kunt je spaargeld hiervoor benutten. Een andere manier om een auto te kopen is om eerst geld dat je over hebt te investeren, bijvoorbeeld in aandelen of in crypto. Houd in dat geval de crypto koersen en aandelenkoersen goed in de gaten. Ook geld lenen behoort tot de mogelijkheden. Houd er wel rekening mee dat geld lenen niet gratis is en denk goed na over hoe je de lening gaat afbetalen.

Welke auto kies je?

Onderzoek verschillende merken en modellen om erachter te komen welke aan je behoeften en voorkeuren voldoen. Denk na over factoren zoals brandstofefficiëntie, betrouwbaarheid, veiligheidskenmerken en prijs. Houd ook rekening met de kosten voor verzekering en belasting. Deze kosten variëren afhankelijk van het type auto, het gewicht, de brandstof en andere factoren.

Een auto leasen

Een auto leasen is ook een mogelijkheid. Lease je een auto dan word je geen eigenaar van de auto. Je betaalt een vast bedrag per maand. De kosten voor de wegenbelasting, de verzekering en het onderhoud worden betaald door de leasemaatschappij. Ook leasen heeft voor- en nadelen. Het grote voordeel van lease is dat je geen extra kosten voor onderhoud betaalt en dat je in een splinternieuwe auto rijdt. Het nadeel is dat je vaak een vrij groot bedrag per maand betaalt. Lease je zakelijk en gebruik je je auto ook privé, bijvoorbeeld als je ondernemer bent, dan betaal je ook bijtelling.

Kilometerbeperking

Een ander nadeel kan zijn dat leasecontracten vaak een beperking op het aantal kilometers dat je per jaar mag rijden hebben. Het overschrijden hiervan kan extra kosten met zich meebrengen. Sluit je een leasecontract af, zorg dan dat deze limiet aansluit bij je rijgedrag.

Duur van het leasecontract

De duur van het leasecontract kan variëren, meestal tussen 12 en 60 maanden. Bedenk hoe lang je de auto wilt leasen en welke voorwaarden het beste bij je passen. Hoe korter de leaseperiode, hoe hoger de maandelijkse kosten vaak zijn. Realiseer je ook dat je gedurende de looptijd aan het leasecontract vast zit. Daarnaast kan een private leasecontract invloed hebben op je kredietwaardigheid. Dit kan problemen opleveren als je een hypotheek of een andere lening wilt afsluiten.

Vroegtijdige beëindiging

Leasemaatschappijen rekenen vaak kosten bij voortijdige beëindiging van het contract. Zorg er daarom voor dat je de voorwaarden zorgvuldig doorleest. Bij het inleveren van de auto aan het einde van het leasecontract worden eventuele schade en overmatige slijtage beoordeeld. Ook dit kan extra kosten met zich meebrengen.