Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Dronken op de fiets

 

Mag je dronken fietsen is een vraag die veel mensen stellen. Over het algemeen weet iedereen wel dat je niet mag drinken en rijden in de auto, maar hoe zit dat met fietsen? We leggen het aan je uit in onderstaand artikel.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Mag je dronken fietsen?

De politie kan je geen rijontzegging voor de fiets geven als je dronken op de fiets een boete krijgt. Je kunt wel voor enkele uren een rijverbod opgelegd krijgen voor de auto. Fietsen onder invloed van alcohol mag niet. Het veroorzaakt een gevaarlijk rijgedrag dat niet acceptabel is in het verkeer en brengt daarbij anderen ook in gevaar. Dit leer je ook tijdens het oefenen van het auto theorie examen.

Deelnemen aan het verkeer moet onder een nuchtere toestand gebeuren. Dronken achter het stuur zitten is dus verboden. Als je onder invloed van alcohol fietst, kan het een gevaar vormen voor anderen en een ongeluk veroorzaken waarbij er een dode kan vallen.

Ook als fietser krijg je een alcohollimiet. Als je een fietser bent mag jouw alcoholgehalte niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dat is een limiet, net als bij automobilisten.

Geldboete

Naast het feit dat je een rijverbod krijgt, kun je ook een geldboete krijgen. Dit is de boete voor rijden onder invloed. Als je als fietser het verkeer in gevaar brengt of hindert, kun je veroordeeld worden. Ook als je een verkeersongeval veroorzaakt, kun je veroordeeld worden. Vooral als iemand komt te overlijden of een zware lichamelijke verwonding oploopt.

Na hoeveel bier je dronken bent, is uiteraard voor iedereen anders. Daarom wordt er een richtlijn aangegeven dat als je een alcoholconcentratie van meer dan 0,22 milligram hebt, het verboden is op een openbare plaats een voertuig te besturen. Deze regels gelden overigens zowel voor motorvoertuigen als voor andere voortbewegingstoestellen. Dus ook voor een step of een skateboard. Als je alcohol op hebt, heb je minder focus en tragere reactiesnelheid. Je remweg wordt dan ook langer.

De straf die je zal krijgen is hetzelfde bij alle andere voertuigen. Deze straf bestaat minimaal uit een geldboete voor dronken fietsen. En deze boete is afhankelijk van de mate van dronkenschap. Dronkenschap wordt zwaar beoordeeld met betrekking tot de toestand, gedragingen of houding. Er kan je gevraagd worden om te laten zien of je nog rechtdoor kunt lopen en fatsoenlijk kunt praten.

Dronken op de fiets boete

In de wet wegverkeer staat vermeld dat een fietser onder invloed van alcohol een boete krijgt en dus niet verder mag rijden. De fietser wordt volgens de wet ook beschouwd als bestuurder. Vroeger werd het rijbewijs automatisch ingetrokken. Nu is het zo dat je er een rijverbod voor krijgt.

De intrekking die voorheen gold is per 1 oktober 2017 afgeschaft. Dit is gedaan omdat dit geen rechtstreekse overtreding is. Het is wel belangrijk te weten dat het intrekken niet meer rechtstreeks gebeurt, maar rechters hebben wel nog de mogelijkheid om naast een geldboete het rijbewijs wel nog in te trekken bij dit soort gevallen.

Loop je over straat in een beschonken toestand, dan wordt je niet getypeerd als bestuurder van een voertuig. Toch ben je dan in overtreding. In het wetboek van Strafrecht zijn al dit soort gevallen beschreven. Volgens artikel 453 mag je je niet in dronkenschap op de openbare weg bevinden. Maar in dit geval zal de politie je niet zomaar aanhouden of bekeuren. Dan zal er spraken moeten zijn van overlast. ervoor gezorgd worden dat er geen sprake is van overlast. Kortom, de kans dat iemand onder invloed wordt bekeurd of aangehouden is heel erg klein, mits degene zich aan de verkeersregels houdt.

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Scooter theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Auto theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Motor theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.