Bereid je voor op je theorie examen met

Bandenspanning auto

 

Weet jij over de bandenspanning auto? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit. 

Bandenspanning auto

Op deze afbeelding is een voorbeeld te zien, ga snel verder naar onze uitleg voor meer informatie over het onderwerp.

Bekijk uitleg

Bandenspanning auto

Om de juiste bandenspanning te meten is het belangrijk om de invloed die het heeft op die auto te begrijpen. Het kan voor slijtage, brandstofverbruik, veiligheid en rijcomfort zorgen. Als de bandenspanning laag is, kan het een negatief gevolg hebben voor je auto.

Zaken zoals veel langere remweg op nat wegdek, minder bestand tegen aquaplaning, slechte controle bij overstuur en onderstuurd, moeilijker parkeren, risico voor plotselinge klapband, snellere slijtage, onregelmatige en meer slijtage.

Een lagere bandenspanning heeft maar een voordeel; een grotere rijcomfort. Bij grote terreinwagens wordt de bandenspanning juist verlaagt om zo de grip te verhogen.

Een te hoge bandenspanning zorgt aan de andere kant ook voor minder grip. Hiernaast zorgt het ook voor verminderd rijcomfort, versnelde slijtage van de onderdelen van wielophanging, grotere slijtage van het profiel en groter risico op beschadiging van de band als gevolg van een ongelijk wegdek of raken van een stoeprand.

Bandenspanning kenteken auto

Het controleren van de banden als ze koud zijn, hiermee wordt bedoeld dat er ten minste 2 uur niet of heel weinig mee gereden is. Het is dan het beste om die auto te controleren. Als je toch enkele kilometers heb afgelegd dan is het goed de band met minimaal 0,3 bar extra dan er staat opgegeven bij de adviesspanning waaraan je je zou moeten houden.

Wat is de juiste bandenspanning?

Het is belangrijk dat een band de juiste spanning heeft om zo veilig en comfortabel jouw bestemming te bereiken. Om een autoband kan maximaal te laten presteren moet de bandenspanning goed zijn. Ook kan de verkeersveiligheid beïnvloedt worden als de bandenspanning verkeert is. Om te kunnen slagen voor het theorie examen auto dien je de juiste bandenspanning auto weten.

De zaken zoals het profiel van de banden kan verslijten en het verbruik van brandstof kan gaan vermeerderen als de bandenspanning te laag is. Dit geld voor alle seizoenen. Geadviseerd wordt om een keer per drie maanden de bandenspanning goed te laten controleren.

Probeer ook direct de reserveband te checken zodat verrassingen niet je deel worden bij bandenpech. Ga je op vakantie of naar de safari dan is het ook verstandig je bandenspanning aanhanger te controleren. En bij de controle kun je de bandenspanning liever controleren als ze koud zijn.

Bandenspanning verlagen

Verlaag de bandenspanning nooit als de banden warm zijn. Dit kan voor bandenspanning zorgen die benden de adviesspanning komt. Het is dan ook belangrijk dat de bandenspanning gelijk is op beide banden. Met een ventiel dopje moet het ventiel worden afgesloten. Je kunt klapband verhogen als je op een verkeerde bandenspanning rijdt.

Het kan ook voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. Je kunt dit probleem voorkomen door op de juiste bandenspanning te rijden met jouw auto. Je moet ook regelmatig je bandenspanning controleren. Je verkleint zo de kans op een vreselijke klapband. Je kan deze kans heel klein maken als je je autobanden tijdig oppompt. Bij bijvoorbeeld vouwwagens, caravans en aanhangers is het goed te letten op de bandenspanning om zo veel erger te voorkomen.

Winterbanden

Dezelfde regels voor de bandenspanning gelden voor jouw winterbanden. Met een winterband is het raadzaam nooit met een te harde of te zachte band te rijden. Het kan zoals bij andere auto’s voor gevaarlijke situatie zorgen ook voor andere weggebruikers. Het is dus cruciaal dat je de juiste bandenspanning gebruikt. Bij de verschillende tankstations kun je informatie vinden over met welke bandenspanning jij moet rijden.

Kortom het is belangrijk dat een band zeer sterk als soepel moet zijn. Een goede band moet aan bepaalde eigenschappen voldoen. Er bestaan nog steeds geen perfecte banden. Er zal altijd een compromis zijn van al de eigenschappen van welke band dan ook. Er zijn verschillende soorten banden maten in verschillende merken. Op basis van de kenmerken, bandenmaat voor een bepaald model, bepaald de fabrikant dan welke bandenspanning de banden moeten hebben.

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2023

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.