Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Bandenspanning auto

Hoeveel bandenspanning jouw auto moet hebben, is een veelgestelde vraag. Het is dan ook cruciaal om het antwoord te weten, aangezien de bandenspanning rechtstreeks invloed heeft op jouw veiligheid. Zo kan het de remweg beïnvloeden, maar er zijn meerdere redenen om je bandenspanning op orde te hebben. Lees hier alles over de bandenspanning.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Bandenspanning auto

Om de juiste bandenspanning te meten is het belangrijk om de invloed die het heeft op die auto te begrijpen. Het kan voor slijtage, brandstofverbruik, veiligheid en rijcomfort zorgen. Als de bandenspanning laag is, kan het een negatief gevolg hebben voor je auto.

Zaken zoals een veel langere remweg op nat wegdek, minder bestand tegen aquaplaning, slechte controle bij overstuur en onderstuur, moeilijker parkeren, risico voor plotselinge klapband, snellere slijtage, onregelmatige en meer slijtage.

Een lagere bandenspanning heeft maar één voordeel: een groter rijcomfort. Bij grote terreinwagens wordt de bandenspanning juist verlaagd om zo de grip te verhogen.

Een te hoge bandenspanning zorgt aan de andere kant ook voor minder grip. Hiernaast zorgt het ook voor verminderd rijcomfort, versnelde slijtage van de onderdelen van wielophanging, grotere slijtage van het profiel en groter risico op beschadiging van de band als gevolg van een ongelijk of onverhard wegdek of raken van een stoeprand.

Bandenspanning kenteken auto

Een handig trucje om de bandenspanning te checken, is om de bandenspanning op kenteken op te zoeken. Je kunt dit opzoeken via google. Er is een bepaalde site waar je jouw kenteken kunt invullen en je bandenmaat. Dan kun je zien wat de juiste bandenspanning is voor jouw banden.

Het beste moment om je bandenspanning te meten is wanneer de banden koud zijn. Banden zijn koud wanneer er ten minste 2 uur niet of heel weinig mee gereden is. Als je toch enkele kilometers hebt afgelegd, is het goed de band met minimaal 0,3 bar extra dan wat er staat opgegeven bij de adviesspanning aan te vullen.

Wat is de juiste bandenspanning?

Om een autoband maximaal te laten presteren, moet de bandenspanning goed zijn. Ook kan de verkeersveiligheid beïnvloed worden als de bandenspanning verkeerd is. Om de vragen tijdens je theorie examen goed te hebben, dien je de juiste bandenspanning te weten.

Het profiel van de banden zal sneller en op verkeerde plekken slijten en je brandstofverbruik is niet zuinig als de bandenspanning te laag is. Dit is ongeacht het seizoen. Hoe vaak moet je de bandenspanning controleren? Geadviseerd wordt om een keer per drie maanden de bandenspanning goed te laten controleren.

Idealiter check je ook direct de reserveband, zodat je voorbereid bent op eventuele ongewenste verrassingen van bandenpech. Ga je op vakantie met een aanhanger, dan is het ook verstandig de bandenspanning van je aanhanger te controleren. 

Hoeveel bar de autoband moet hebben, is afhankelijk van het type en model auto. Voor de banden van een ‘gewone personenauto’ is de aanbevolen luchtdruk vaak tussen de 2.0 en 2.5 bar, afhankelijk van de belasting van jouw auto.

Bandenspanning verlagen

Verlaag de bandenspanning nooit als de banden warm zijn. Dit kan voor bandenspanning zorgen die onder de adviesspanning ligt. Het is ook belangrijk dat de bandenspanning gelijk is aan beide banden. Met een ventiel dopje moet het ventiel worden afgesloten. Je kunt de kans op een klapband verhogen als je op een verkeerde bandenspanning rijdt. Het kan ook voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen. 

Winterbanden

Dezelfde regels voor de bandenspanning gelden voor jouw winterbanden. Met een winterband is het raadzaam nooit met een te harde of te zachte band te rijden. Het is dus cruciaal dat je de juiste bandenspanning gebruikt. Bij de verschillende tankstations kun je informatie vinden over met welke bandenspanning jij moet rijden en kun je ook de bandenspanning meten. Ten slotte, moet je ervoor zorgen dat je de banden rijdt die aangeraden worden door de fabrikant of garage waar de auto is gekocht.

 

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.