Gratis verkeersborden oefenen?

Snel en gemakkelijk leren voor je theorie examen.

Autoweg en Snelweg

 

Als je in Nederland de weg opgaat kom je verschillende soorten wegen tegen. Op welke weg je je bevindt, bepaalt wat de regels op die weg zijn en hoe hard je mag rijden. Naast gemeentelijke wegen waar je vaak niet harder dan 50 km/h mag zijn er ook autowegen en snelwegen. Deze termen worden regelmatig door elkaar gehaald. Het is dan ook een goed idee om de verschillen te bekijken, zodat je goed op de hoogte bent en veilig de weg op gaat.

Slagen voor je theorie examen?

Goed voorbereiden voor het officiële CBR theorie examen? Dat doe je hier, met al onze oefenprogramma’s bereid je goed voor.

Bekijk oefenprogramma’s

Wat is een autoweg?

Hoe herken je een autoweg? De autoweg wordt regelmatig verward met een snelweg, dus het is goed om nu eens en voor altijd te weten wat het is. Allereerst herken je een autoweg aan een blauw vierkant bord met een afbeelding van de voorkant van een auto. Als je de autoweg ophoudt wordt dat aangegeven met een gelijkwaardig bord met een rode diagonale streep erdoor. 

Het volgende is belangrijk om te weten. Welke voertuigen mogen op autowegen rijden? Alle voertuigen die minstens 50 km/u kunnen rijden. Hoe snel mag je op de autoweg? De maximumsnelheid is 100 km/u. De reden dat de maximumsnelheid zo laag is, heeft onder andere het feit dat de wegen vrij korte invoegstroken en uitvoegstroken hebben en geen vluchtstroken. Bovendien kun je op een autoweg in Nederland kruispunten en stoplichten tegenkomen. Als bestuurder is het dan ook belangrijk dat je alert blijft en je ogen goed op de weg houdt. 

Een bekende autoweg is de N44 tussen Wassenaar en ‘s-Gravenhage, Op deze weg ligt de maximumsnelheid op 70 km/h. Een andere autoweg is de N57 die van de noordkant van Middelburg naar de Europoort bij Rotterdam leidt. Deze autoweg loopt door zowel Zeeland als Zuid-Holland.

Kenmerken autoweg:

 • Het begin wordt aangegeven met een blauw vierkant bord met het symbool van een auto.
 • Het einde van de autoweg wordt aangegeven met een blauw bord met het symbool van een auto en daar een rode diagonale streep doorheen. 
 • Autowegen worden aangegeven met een N-nummer (zoals N446).
 • Autowegen snelheid is minimaal 50 km/h.
 • Autowegen snelheid is maximaal 100 km/h.
 • Korte invoegstroken en uitvoegstroken, geen vluchtstroken. 
 • Kans op kruispunten en stoplichten. 

De snelweg

Snelwegen worden in Nederland aangegeven met een A gevolgd door een nummer. Denk hierbij aan de A1, A2 en de A16. Rijd je een snelweg op dan staat dit aangegeven met een blauw verkeersbord met twee rijbanen die in de verte verdwijnen. Over de rijbanen is een brug afgebeeld. Rijd je de weg af, dan zie je hetzelfde bord, maar dan met een rode diagonale streep erdoorheen. 

Veel snelwegen hebben meerdere rijbanen en voldoende ruimte om de weg op en af te rijden. Bovendien vind je langs snelwegen parkeerplaatsen en tankstations. Rondom snelwegen vindt je wel viaducten, maar nooit kruispunten of stoplichten. 

Hoe hard mag je op de snelweg? De maximale snelheid is op de meeste snelwegen 130 km/h. Voor voertuigen is het belangrijk om vloeiend in het verkeer op te gaan. De minimale snelheid snelweg is daarom 60 km/h. Rijden voertuigen langzamer dan kan dat zorgen voor onveilige verkeerssituaties. De maximale snelheid is overigens niet op alle snelwegen 130 km/h. Op veel snelwegen is het overdag maar 100 km/h. En op een aantal drukke delen van de snelweg zelfs maar 80 km/h. Let daarom goed op de borden. 

Kenmerken snelweg:

 • Het begin wordt aangegeven met een blauw verkeersbord met twee rijbanen die in de verte verdwijnen.
 • Het einde van de autoweg wordt aangegeven met een blauw verkeersbord met twee rijbanen die in de verte verdwijnen met een rode diagonale streep erdoor. 
 • Snelwegen worden aangegeven met een A-nummer (zoals A20).
 • Minimum snelheid 60 km/h.
 • Maximum snelheid 130 km/h.
 • Lange invoegstroken en uitvoegstroken.
 • Vluchtstroken, parkeerplaatsen en tankstations langs de weg.
 • Een snelweg wordt alleen gekruist door viaducten of tunnels.  

De overeenkomsten tussen autowegen en snelwegen

Zoals je gezien hebt, is het verschil autoweg en autosnelweg vrij duidelijk, maar er zijn ook overeenkomsten. De overeenkomsten zijn een aantal dingen die niet mogen. We zetten ze hier op een rijtje:

 • Je mag niet stilstaan op de rijbaan.
 • Je mag niet achteruit rijden.
 • Je mag niet keren. 
 • Je mag de vluchtstrook of berm alleen gebruiken voor een noodstop.

Wat te doen bij verschillende verkeerssituaties?

Rijd je op een autoweg of snelweg dan is het van belang om je goed aan de verkeersregels te houden. Daarnaast is het belangrijk dat je goed inspeelt op de verkeerssituatie en vooruit kijkt. 

Het kiezen van de juiste rijstrook

Ongeacht of je op een snelweg of een autoweg rijdt kies je zoveel mogelijk de rechter rijstrook. De linkerrijstrook, als die er al is, wordt alleen gebruikt om in te halen of voor te sorteren. Blijf je onnodig links rijden dan kan je dat een boete van € 240 opleveren. Rechts inhalen is overigens ook verboden, de boete hiervoor is € 280.

Wegwerkzaamheden

Zeker in de avonduren of vroege morgen kan het wel eens voorkomen dat er wegwerkzaamheden zijn. Het is extra belangrijk dat je hier je rijgedrag op aanpast om de veiligheid van jezelf en de wegwerkers te garanderen. Wegwerkzaamheden staan ruim op tijd aangegeven en het betekent meestal dat al het verkeer naar één rijbaan moet. Dit staat met pijlen, waarschuwingslichten en borden aangegeven. Als de wegwerkzaamheden langer duren staan er gele lijnen op het wegdek. Volg de rijroute die aangegeven wordt door deze lijnen. 

Veiligheid voorop

Of je nu op een snelweg of autoweg rijdt, het is altijd belangrijk om de verkeersborden in de gaten te houden. De situatie op de weg is niet altijd hetzelfde en kan bovendien snel wijzigen. Pas je snelheid en rijgedrag aan op het andere verkeer zodat de verkeersveiligheid gegarandeerd is. 

Je vindt hier onze auto theorie oefencursus.
Wij hebben ook scooter theorie en motor theorie.

€29.99

$69.99

Deze cursus bevat

 +- 4 uur video content
Levenslange toegang
Leer vanop elk apparaat
Handige ezelsbruggetjes & CBR strikvragen verklapt
Extra bonus materiaal
Vragen stellen is mogelijk
Leer op je eigen tempo
Door onze studenten als beste cursus beoordeeld

Niet goed, geld terug!

Scooter theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Auto theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Motor theorie

Download direct het e-book

€ 19,99

✅ PDF-bestand
✅ Direct beschikbaar
✅ Sluit aan op CBR
✅ Beste voorbereiding

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2024

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.