Bereid je voor op je theorie examen met

Afbuigende voorrangsweg

 

Weet jij over afbuigende voorrangsweg? En nog belangrijker: Wat voor een vragen kun jij op het auto rij examen verwachten over dit onderwerp? Op deze pagina leggen wij de complete theorie gratis voor je uit. 

Afbuigende voorrangsweg

Op deze afbeelding is een voorbeeld te zien, ga snel verder naar onze uitleg voor meer informatie over het onderwerp.

Bekijk uitleg

Regels omtrent afbuigende voorrangsweg

Als je dagelijks gebruik maakt van de weg is het belangrijk te weten wat een afbuigende voorrangsweg is. Deze weg is een voorrangsweg die op een kruispunt niet rechtdoor loopt maar juist afbuigt. Dit is duidelijk te merken aan de borden die je zal tegenkomen op zo een weg. Op de onderborden kun je zien naar welke kant de voorrangsweg afbuigt. Deze afbuigen kan zijn naar links of naar rechts.

Je hebt pas voorrang als je rijd op een afbuigende weg die afbuigt naar links en je op de voorrangsweg blijft. Door de dikke strepen op het onderbord wordt de voorrangsweg aangegeven. De dunne strepen duiden de zijstraten aan. Je krijgt voorrang van alle bestuurders die zich op die weg bevinden als je de afbuigende voorrangsweg blijft vervolgen of verlaten.

Bij het afbuigen is het belangrijk jouw richtingwijzer aan te laten, zodat het verkeer kan zien waar je naar toe gaat. Bestuurders die dan de voorrangsweg blijven volgen op de afbuigende voorrangsweg hebben voorrang. Elke afbuigende weg kun je zien als een weg om af te slaan. De voorrangsregels blijven ongewijzigd. Je mag dan ongehinderd jou weg vervolgen. En elke bestuurders die de voorrangsweg naderen dienen jou niet te hinderen.

Verkeersbord voorrangsweg

De aanduiding voor het verkeersbord voor een afbuigende voorrangsweg is een rode driehoek die je zelfs vaker hebt gezien. Op het bord is een zwarte pijl of een streep die naar links of rechts wijst aangegeven. Ook worden er meestal onderborden geplaatst, deze duiden aan naar welke kant de voorrangsweg afbuigt. Je moet wel elke opletten dat je op een voorrangsweg jij voorrang hebt.

Het toepassen van de verkeersborden ligt voor een deel aan de bestuurder zelf. Het is belangrijks ze allemaal zorgvuldig te volgen. Niet alle begeleidende borden in het verkeer staan op vaste plekken. Zo zijn er ook matrixborden bij bepaalde situaties in het verkeer. Voorrangsborden geven altijd duidelijk aan dat het verkeer op de voorrangsweg voorrang heeft. Met deze borden hoef je niet te twijfelen over het feit dat het verkeer geen voorrang zal verlenen aan jou.

Om voldoende kennis over voorrangsborden op te doen is online verkeersborden oefenen een goede oefening. Voldoende kennis over verkeersborden is van groot belang om te kunnen slagen voor het theorie examen.

Lees ook: Voorrangsregels

Waarom Autotheorie.nl?

N

CBR informatie

Ons oefenmateriaal sluit aan op de vragen van het CBR.

N

Verkeersborden oefenen in 2023

Leer de betekenis van alle verkeersborden voor je auto theorie examen

N

Verhoog slagingspercentage

Gemiddeld slaagt 80% in een keer.

N

Ieder voertuig

Website voor zowel auto als motor, scooter & vaarbewijs.